Foto: TT

Det mojnar för skånsk vindkraft

Uppdaterad
Publicerad

Sverige är tredje största vindkraftsproducent i Europa och åttonde störst i världen, men i Skåne står produktionen och stampar just nu och kommer inte riktigt loss. De bästa platserna för etablering av vindkraftverk är redan bebyggda. Även det låga elpriset bidrar till stagnationen.

Eolus är en av Sveriges största vindkraftsprojektörer och har sitt huvudkontor i Hässleholm.

Just nu uppför företaget tre vindkraftverk i Stångby i Lunds kommun och ett i Önnarp i Trelleborgs kommun. Eolus innehar även flertalet tillstånd att uppföra vindkraftverk runt om i Skåne som de ej har utnyttjat. Det beror bland annat på det låga elpriset.

Marknaden bromsar in

– Vi ser att marknaden bromsar in nu när elpriserna är låga. Ett högre elpris skulle ge mer aktivitet på marknaden, säger Johan Hammarqvist kommunikationschef på Eolus.

Men det är inte bara vindkraftsbranschen som står och stampar.

– Just nu har vi stora överskott på el och därmed väldigt låga priser för att efterfrågan är historiskt låg.

Det innebär att just nu står investeringarna still i större delen av energisystemet, inte bara i vindkraften, säger Ibrahim Baylan, energiminister.

180 meter lönsammare

Det är inte bara de låga elpriserna som orsakar stagnationen. Branschen måste avvakta tills ett projekt fått de parametrar det behöver för att det skall bli lönsamt, exempelvis högre vindkraftverk på 180 meter. Men problemet är att de flesta tillstånden i Skåne som vunnit laga kraft endast gäller för vindkraftverk på 150 meter. Vill man bygga högre får man söka nytt tillstånd, vilket tar tid.

– Många tillstånd vi har är på 150 meters totalhöjd. Vissa av de projekten är väldigt intressanta om man kan höja totalhöjden, säger Johan Hammarqvist kommunikationschef på Eolus.

Hur pass intressant är det för er i nuläget?

– Möjligheten att höja vindkraftverken är en diskussion som ständigt pågår. Vi ser över både parklayout och mängden verk. Vår uppgift är att se till att göra det på det mest kostnadseffektiva sättet vi kan, säger Johan Hammarqvist kommunikationschef på Eolus.

Speciella förutsättningar

 Skåne gäller lite speciella förutsättningar.

– Ja, Skåne är ett län som varit tidigt ute med vindkraft. Många av de bästa platserna är redan bebyggda med vindkraft. Att hitta nya platser i Skåne är inte lätt, säger Johan Hammarqvist kommunikationschef på Eolus.

Det håller inte Göran Fagerström på länsstyrelsen i Malmö med om.

Kan man tala om en överetablering i Skåne?

–  Nej, det kan jag nog inte säga, utan det finns platser kvar att bygga på än, men det är inte så relevant med de elpriser vi har nu. Det är lite sämre vindlägen som är tillgängliga, men det väntar man nog med att försöka exploatera tills elpriserna går upp, säger Göran Fagerström miljöhandläggare på länsstyrelsen i Malmö.

Ansökningarna minskar

Länsstyrelsen i Malmö har fått in en tillståndsprövning för att bygga vindkraftverk 2015 och en förra året, 2014.

– Det är väldigt lite om man går tillbaka fem, tio år i tiden. Då hade vi mellan tio och femton stycken tillståndsprövningar per år, säger Göran Fagerström miljöhandläggare på länsstyrelsen i Malmö.

Det finns ytterligare en spelare med på banan och det är kommunen som har ett äss i bakfickan. Det kommunala vetot, som infördes 2009. Det innebär att kommunen kan säga nej till byggnation av vindkraftverk utan att behöva motivera varför.

– Det är en utmaning för oss att hantera, men en hanterbar sådan. Jag skulle önska att man möjligtvis gjorde vetot mer rättssäkert så att kommunerna var tvungna att bättre motivera varför man avstyrker ett projekt. Men kanske också en möjlighet att pröva det vetot, säger Johan Hammarqvist kommunikationschef på Eolus.

Kommunalt veto avgörande

– Det är nästan dödsdömt att söka tillstånd i ett område som kommunen tycker är olämpligt. Då kan man räkna ut vad man får för svar i vetofrågan, säger Göran Fagerström miljöhandläggare på länsstyrelsen i Malmö.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.