Haddiles familjehemspappa: Nu kan vi fortsätta våra liv

Uppdaterad
Publicerad

I går blev det klart att femåriga Haddile får permanent uppehållstillstånd. I familjehemmet i Broby, där flickan är född och uppvuxen, är stämningen lättad och gratulanterna har varit många.

På terassbordet står flera blombuketter och en chokladask med lyckönskningar. Brevid ligger en bok om Pelle Svanslös, en present som ska läsas många kvällar framöver nu när det är klart att Haddile kommer få stanna. Permanent.

– Det är helt underbart skönt, verkligen, säger Haddiles familjehemsmamma Malén Liewehr.

Vad tänkte du när du fick beskedet?

– Jag tror inte jag tänkte alls faktiskt. Bara wow! säger hon.

Återgå till vardagen

I dag är Haddile och leker hos en kompis. Det är vardag i Broby för femåringen som blev Sverigekänd när hon som tvååring hotades att utvisas till Frankrike.

I dag trivs hon, en ”glad tös som växer och mår bra”, som familjehemspappa Miklos Liewehr säger. Han är lättad över att väntan på beskedet slutligen är över.

”Inget man önskar någon”

– Det här har vi tänkt på varenda dag mer eller mindre. Så det känns. Det är inget man önskar någon, att behöva sitta och vänta på ett sånt här besked. Men när det väl kommer så är det härligt kan jag säga, säger familjehemspappa Miklos Liewehr.

Vad betyder beslutet för familjen?

– Att vi kan fortsätta vårt liv. Slippa tänka på vad som ska hända. Tidigare har vi oftast pratat om, om, vad, när. Nu kan vi prata om vad vi vill, när vi vill. Det tycker jag är härligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.