Det är inte olagligt att hjälpa flyktingar, enligt Malmö stad. Foto: Gunilla Fritze

”Det är inte olagligt att hjälpa flyktingbarn”

Uppdaterad
Publicerad

Nu backar Malmö stad och säger att det inte är olagligt att hjälpa flyktingbarn som kommer till Sverige.

– Det är generellt inte olagligt att hjälpa ett barn med skjuts eller någon enstaka övernattning men det är olämpligt utifrån barnets bästa, säger Annelie Larsson, förvaltningsdirektör på sociala resursförvaltningen i Malmö stad.

Hon säger att barnen som söker en tillflykt i Sverige behöver komma in i asylprocessen så fort som möjligt och få en god man.

Det är olyckligt att vi gick ut med en felaktig information men personalen har varit pressad. Nu har vi lagt ut rätt information på vår hemsida, säger Annelie Larsson.

Även polisen backar

På sin hemsida skriver polisen att det kan vara straffbart att hjälpa någon att resa in i Sverige eller att passera genom landet, men i intervjuer har företrädare sagt att det även gäller att skjutsa någon till exempelvis en sovplats eller matställe.

Men Ewa-Gun Westford, presskommunikatör vid polisen i Skåne, menar att polisen inte alls har slagit fast att det är ett brott att skjutsa en nyanländ person inom landets gränser.

– Vi säger inte att man blir straffad om man gör det utan det vi säger är att om vi påträffar det här kan det bli en polisanmälan och en utredning, och det är möjligt att det blir så i slutändan. Det måste prövas, säger hon.

– Vi vill skydda människor från att bli utsatta. Vi försöker att upprätthålla lagen och försöker skydda människor från att till exempel bli utsatta för människosmuggling.

Är det inte viktigt att folk vet vad som gäller?

– Det vi säger är att man kan bli föremål för polisutredning tills saken är prövad. Vi upprättar en anmälan, sedan får en åklagare tolka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.