Emil Gustavsson, ordförande i Sveriges elevkårer. Foto: SVT

”Det får inte hända igen”

Uppdaterad
Publicerad

Skolverket måste sätta ner foten och införa hårdare rutiner kring de nationella proven. Det kräver Sveriges elevkårer idag.

– Man tappar lite förtroendet för de nationella proven i och med att lösningarna kommer ut på det här sättet. Vi tycker det är viktigt att Skolverket sätter ner foten och är tydliga för att upprätthålla förtroendet för de nationella proven, säger Emil Gustavsson, ordförande i Sveriges elevkårer.

Han förstår att rektorerna på S:t Petri skola och Borgarskolan i Malmö har valt att göra egna prov istället för att använda de ersättningsprov som Skolverket erbjuder eftersom alla skolor inte gör omprov samma dag.

– Det är inte bra men jag förstår varför de gör så, säger Emil Gustavsson.

Hårdare rutiner

På frågan om hur han ser på hanteringen av de nationella proven framöver säger han:

– Regeringen har som mål att de nationella proven ska vara helt digtaliserade 2018 men fram tills dess måste man komma med hårdare rutiner för det här får inte hända igen. Vi måster få tillbaka förtroendet för de nationella proven, säger Emil Gustavsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.