Det här virkar väl kul

Uppdaterad
Publicerad

I skånska byn Bessinge invigs snart en mycket speciell lekplats – en som hela byn virkat tillsammans.

Ihopspikade kojor och hemsnickrade lekredskap har man hört talas om förut. Men i Bessinge strax söder om Hörby – där har man satsat på något annat. Man har alltså virkat en lekplats.

– Konst är inte bara till för att tittas på, utan det ska kunna kännas på. Man ska kunna uppleva det med alla sina sinnen, säger Berit Wilkmar, konstnär.

Ytspänning heter den levande lekparken – och är Sveriges första i sitt slag. Idén har konstnären Berit Wilkmar fått från Japan.

– Det ska vara för att klättra i, det ska vara för att ta i. Då förändras konstverket och blir på så vis levande, säger Berit Wilkmar, konstnär.

I akrylgarn

För att förverkliga den har hon engagerat ett tjugotal bybor hela vintern. De har träffats en gång i veckan i kulturhuset och virkat i akrylgarn.

Den 1 maj invigs konstverket och blir då startskottet för skaparveckan Hjärtans Hjärna, men redan i dag provlekte flera barn i den, bland annat för att undersöka var den behövde förstärkas.

Leken, glädjen och kärleken i konstverket är det som tilltalar Berit Wilkmar.

– Man kan inte bli annat än glad när man ser detta. Vaknar man på dåligt humör och går ut och ställer sig bland alla dessa färger, så blir man på gott humör igen, säger hon.

Har du provlekt den själv?

– Ja, det har jag – och det var jättekul, säger Berit Wilkmar och skrattar.

I höst sätter de i gång med virkkvällarna igen – tanken är att det ska bli en ny våning till nästa sommar.

– Att jag trillade ner från den, det var det roligaste, säger Embla Lindberg Alm.

Blev du inte rädd då?

– Nej, det blev jag inte alls. Jag visste att det var nät där.

Bra klättrare

Emika Yantes Davidsson provlekte också på lekplatsen idag.

Vad var roligast?

– Det är svårt... Det var att sitta i det där hålet där borta. Det var jättekul! Det kändes som om man låg i en jättemysig säng utomhus.

För Emika Yantes Davidsson är det en jättebra dag i dag. Hon är nämligen väldigt bra på att klättra.

– När jag var liten så klättrade jag jätteofta, jag tyckte det var jättekul, jag övade mycket. Fast jag ramlade och slog mig så nej, upp igen, jag ska försöka, så det var kul.

– Det är därför dom vill ha mig först i nätet, för jag lyssnar vart jag ska gå, jag ser om det går sönder och så är jag väldigt koncentrerad vad jag gör, så jag inte bara springer.

Björn Wilkmar hade också roligt.

– Jag tyckte det var roligt när vi klättrade på den.

Var det inte läskigt?

– Nej! Jag bara älskade den!

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.