Det ska blir fler läraer inom grundskolan. Foto: TT

Det ska bli lättare för utländska lärare att undervisa i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen satsar på ett snabbspår för att lärare med utbildning från ett annat land snabbt ska kunna börja jobba inom den svenska skolan.

– Vi ska ge alla barn en bra skolgång. Allt kommer inte att gå så snabbt men vi gör några viktiga satsningar i vår budget, säger utbildningsminister Gustaf Fridolin (MP) på dagens presskonferens.

Han nämner att lärare med kompetens från Syrien ska få möjlighet att arbeta inom den svenska skolan. Regeringen ska införa ett snabbspår för svensk lärarutbildning.

– Vi utreder hur vi ska kunna använda dessa lärare på bästa sätt inom den svenska skolan.

Gustav Fridolin säger också att lärare som arbetar ”inom tuffa områden” ska kunna få högre löner. Statens ersättning höjs också med 50 procent till de skolor som tar emot ensamkommande flyktingbarn.

Det pågår även ett arbete med att anställa fler lärare. 3 000 lärare ska nyanställas inom grundskolan med statliga medel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.