Lappen satt enligt en person som bor på orten uppe under några timmar. Foto: Privat

DO utreder ICA-butik efter ”blattelapp”

Uppdaterad
Publicerad

Diskrimineringsombudsmannen, DO, har beslutat att utreda händelsen med en omskriven lapp i en ICA-butik i nordvästra Skåne.

En 27-årig man anmälde butiken till DO efter att de satt upp en lapp där det stod att butiken var stängd på grund av ”våld mot personalen av blattar”.

I sin anmälan skriver mannen att han är rom och har bott i Sverige hela sitt liv.

Han ska ha besökt butiken tillsammans med sin yngre bror då han nekades att köpa ett paket cigaretter. Enligt anmälan ska butiksbiträdet ha hävdat att anledning var att den yngre brodern tidigare snattat i butiken.

Mannen skriver att brodern därför lämnade butiken, och att han därefter åter bad om att få köpa cigaretter men åter fick nej.

ICA-butiken uppmärksammades i somras efter att butiken stängt och personal satte upp en lapp där det stod att anledningen var ”våld mot personalen av blattar”.

Anmälde varandra för misshandel

”XX uppfattade att grunden för att han inte fick köpa cigaretter var hans etniska tillhörighet”, skriver han genom sin advokat i anmälan till DO.

Därefter ska det ha blivit tumultartat. Det slutade med att mannen och butiksbiträdet anmälde varandra för misshandel. 

Enligt DO-anmälan har förundersökningen mot butiksbiträdet lagts ned medan ärendet mot 27-åringen fortfarande är öppet.

27-åringen menar att formuleringen på lappen visar vilken den verkliga anledningen till att han inte fick köpa cigaretter var.

”Texten på lappen måste uppfattas som klart rasistisk”, skriver han och menar att han genom händelsen utsatts för diskriminerande och kränkande behandling.

Anna Hedström på ICA:s presstjänst konstaterar att man har varit i kontakt med butiken och klargjort att formuleringarna på lappen strider mot de värderingar som ICA står för.

”Butikens beskrivning av händelseförloppet skiljer sig från anmälarens, och därför är det bra att händelsen utreds av DO”, skriver hon bland i en mailkommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.