Utan jobb hamnar många unga i en ond cirkel. Foto: SVT

Stadsdelen med flest arbetslösa

Uppdaterad
Publicerad

Ännu en gång hamnar den höga arbetslösheten i stadsdelen Herrgården i Malmö i fokus. Det är den stadsdel i Sverige där flest saknar jobb, enligt en ny rapport.

SVT Nyheter Skåne har träffat boende i området och pratat om situationen.

– Jag vill ha sysselsättning för de här killarna som ligger hemma och sover. De har inga jobb och ingen skola. Alla är hemma och sover, säger Anmar Fahad.

– Många längtar efter jobb, men det finns inga. De utlovas praktikplatser, men all praktik är förgäves. Till slut får alla beskedet att det inte finns några jobb, säger Maram Iraki.

Den glömda förorten

Det är en dyster regnig förmiddag i stadsdelen Herrgården i Malmö och det är en dyster bild av stadsdelen som ges i ännu en rapport.

Den senaste rapporten med titeln ”Förorterna som Moder Svea Glömde” har granskat bland annat arbetsmarknad, inkomst och utbildning i 38 svenska förorter. Herrgården sticker ut i de flesta avseenden och här finns det stora problem med arbetslöshet. Enligt rapportens utredare Jan Edling bottnar arbetslösheten i brist på integration.

– De här förorterna ligger hemskt illa ute. Det har blivit vi och dem i väldigt stor utsträckning. Det är inte så att Sverige håller ihop, de här orterna skiljer sig från alla andra i Sverige, säger Jan Edling, utredare och rapportförfattare på Verdandi.

Ond fattigdomscirkel

I Herrgården har bara 25 procent av männen och 15 procent av kvinnorna ett arbete. Det är den lägsta siffran bland de förorter som granskats, vilket lett till en ond cirkel av fattigdom.

– Sverige är fint, men arbetsbristen är ett problem, säger Maram Iraki.

Har du sökt jobb?

– Ja, men inget i sikte, ingen skola. Jag får inget av arbetsförmedlingen eller socialen. Vad ska jag göra? säger Anmar Fahad till SVT Nyheter Skåne.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.