Foto: Ulf Palm/TT

Segrade i Vansbrosimmet trots magsjuka

Uppdaterad
Publicerad

I veckan vårdades hon på sjukhus för magsjuka. I dag vann Ellen Olsson från Trelleborg Vansbrosimmet.

20-åriga Ellen Olsson från Trelleborg gör en unik svensk internationell satsning i öppet vatten. Det innebär att hon tränar dubbelt så mycket som de bästa herrarna.

– Nu gör jag en hundraprocentig satsning i öppet vatten med sikte på antingen OS i Rio 2016 eller OS i Tokyo 2020, säger Ellen Olsson, Skåre Swim Club.

Den satsningen innebär bland annat boende i tyska Saarbrücken för att få bästa konkurrens på träningarna. Hennes träningsmängd är i snitt 100 000 meter simning i veckan plus löpning, boxning och gym.

Det kan jämföras med herrsegrarna Anton Björck-Teuscher, S02, och Simon Wanna, Säffle SS, som tränar 30 000-40 000 meter respektive 50 000-60 000 meter i veckan, plus gym.

– Det är synd att inte fler i Sverige vill göra en liknande riktig internationell satsning på öppet vatten. Det skulle vara bra om förbundet kunde erbjuda fler uppsamlingsläger för vår kategori simmare, säger Ellen Olsson.

Bestämde sig i morse

Men den 19-årige Simon Wanna, som är i början av sin karriär, signalerar att han kan tänka sig en liknande satsning.

– Ja, kanske mot OS i Tokyo 2020, säger han.

På lördagen var det ingen som kunde hota Ellen Olsson, som ledde från start till mål. Men hennes stora dramatik utspelades veckan innan loppet.

– Jag blev magsjuk efter förra veckans Europacup i Portugal. I veckan har jag varit på sjukhus och det var först nu på morgonen som jag bestämde mig för att starta, vilket var skönt eftersom det är stort att vinna Vansbrosimningen, säger Ellen Olsson.

Årets vecka med alla loppen i Vansbrosimningen har lockat cirka 15 500 deltagare och huvudloppet cirka 8 500 simmare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.