Elva flyktingbarn avvek i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

Socialtjänsten i Malmö hann i fjol inte träffa 55 flyktingbarn innan de placerades på boenden. Elva av dem avvek.

Sedan februari förra året har 55 ensamkommande barn inte fått det första möte med socialtjänsten, som de bör ha enligt lagen. 11 av dem har fått vänta så länge på ett första möte att de avvikit. Nu anmäls den bristande handläggningen enligt lex Sarah.

44 barn har placerats på boenden utan att få träffa en socialsekreterare. Det rör sig om 39 pojkar och 5 flickor mellan 12 och 17 år som placerats på boenden utan en första bedömning. Övriga 11 barn har anmälts till Malmö stad av Migrationsverket, polisen eller transitboenden, där barnen befunnit sig. I väntan på socialsekreterare från Social jour har barnen avvikit.

– Vi har en skyldighet att anmäla brister i vår verksamhet. Enligt lag måste vi utreda innan vi placerar barn på ett boende. När det nu är så många som 55 barn, så kände vi att vi måste se över detta, säger Annelie Larsson, direktör för Sociala resursförvaltningen.

Varför har det tagit så lång tid att träffa barnen?

– Vi har haft ett hårt tryck på Malmö. Det har kommit många ensamkommande flyktingbarn på natten och vi har inte hunnit med att träffa alla.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.