Enklare och snabbare fosterdiagnostik

Uppdaterad
Publicerad

Skåne väntas bli först i landet med att erbjuda blivande mödrar NIPT-test som redan i början av graviditeten visar om fostret bär på några kromosomförändringar.

– Metoden är mycket enklare än de vi har idag, konstaterar Sven Oredsson, medicinsk rådgivare i Region Skåne.

Idag erbjuder regionen ett så kallat KUB-test i vecka tio som innefattar ett ultraljud och ett blodprov. Det ger besked om den blivande mamman löper risk att föda ett barn med kromosomförändringar. För att få klart besked krävs dock ytterligare tester, ett fostervattenprov eller ett prov från moderkakan i vecka 18.

– Och de testerna för med sig en förhöjd risk för missfall, säger Sven Oredsson. NIPT-testet däremot är ofarligt och visar med stor säkerhet redan tidigt i graviditeten om barnet bär på kromosomförändringar.

Tillgängligt mot betalning

Testet är tillgängligt redan idag, men bara för de blivande föräldrar som betalar upp till 10 000 kr.

– Det är ytterligare en anledning till att vi vill införa det i regionen, säger Sven Oredsson. Testet efterfrågas redan idag och finns på marknaden, men bara för dem som har råd.

I september ska region Skåne prioriteringsråd ta upp frågan om vilka blivande mödrar som ska erbjudas NIPT-test. Tidigare har man diskuterat en 33-årsgräns, men enligt Sven Oredsson väntas rådet nu rekommendera att testet erbjuds samtliga mödrar som enligt KUB-testet löper risk att föda ett barn med kromosomförändringar. De skulle alltså inte behöva vänta på ett klart besked ända till vecka 18.

– Det är trots allt många fler unga mödrar som föder barn med kromosomförändringar, helt enkelt för att de föder fler barn, säger Sven Oredsson. Så det känns etiskt tveksamt att sätta en åldergräns.

Väcker farhågor

Att fosterdiagnostiken blir allt mer tillgänglig väcker dock många frågor, påpekar Karin Källen, docent i reproduktionsepidemiologi vid Lunds universitet och utredare på Socialstyrelsen. Vem ska få födas? Vem ska bestämma över liv och död?

– Många handikapporganisationer och föräldrarföreningar ser med oro på utvecklingen.

Det finns heller inga nationella riktlinjer från socialstyrelsen hur landets regioner och landsting ska hantera frågan om fosterdiagnostik.

– Det kan tyckas fegt av socialstyrelsen. Men vad är rätt och vad är fel?

Stora regionala skillnader

Det finns därmed också stora regionala skillnader. En del landsting erbjuder KUB-tester, andra inte. En del har åldergränser, andra inte. Men Skåne väntas nu alltså bli först i landet med ett införa NIPT-test för alla gravida som har en förhöjd risk att föda barn med kromosomförändringar. Det kommer att leda till att blivande mammor från andra delar av landet söker sig till Skåne, tror Sven Oredsson.

– Det kan mycket väl bli så, vi har tagit med det i beräkningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.