Många hade samlats till Migrationsverkets informationsmöte i Folkets hus i Arkelstorp. Foto: SVT

Ensamkommande väcker både nyfikenhet och oro i Arkelstorp

Uppdaterad
Publicerad

Beskedet om att ta emot ensamkommande flyktingungdomar i Arkelstorp, både välkomnas och ifrågasätts av kommuninvånarna.

Det har kallats till möte i Arkelstorps Folkets hus norr om Kristianstad. Kommunerna står inför stora utmaningar när det gäller att ta emot alla nyanlända flyktingar och att få kommuninvånarna att ställa upp. Politiker och tjänstemän ska berätta om det paviljongboende som uppförs i byn för ensamkommande flyktingungdomar och mötet är relativt välbesökt.

– Centrala Kristianstad får ta emot de flesta ensamkommande barnen, men vi försöker sprida det så att vi hjälps åt i hela kommunen, säger Bodil Eriksson, verksamhetschef för barn- och unga i Kristianstad kommun.

Det går undan när kommunerna nu tvingas härbärgera alla nya flyktingar. Informationsmötet i Arkelstorp hölls samma dag som paviljonger för ensamkommande började sättas upp. Ett besked som möttes av både ris och ros av invånarna.

Irritation över sen information

En del invånare som kommit till mötet  är irriterade på att de inget fått veta och att informationen som gått ut inte nått alla. Paviljonerna har den här dagen redan börjat sättas upp.

– Jag tycker det är dåligt att vi inte fått någon information och att den inte skett i demokratisk ordning, säger Hans Thurn, som bor i Arkelstorp.

Och många uttrycker detsamma under mötet. Radovan Javurek (L), som är ordförande i Arbete- och välfärdsnämnden i Kristianstad, förstår kritiken.

– Det kan jag förstå och det har vi beklagat. Det beror på hastigheten i utbyggnaden av boendena, det har inte hänt förr, det är en mycket unik situation, svarar han.

Idag finns drygt 300 ensamkommande i Kristianstads kommun och man vill inte ha alla samlade i Kristianstad tätort.

I Arkelstorp bor knappt 800 personer. Här finns dagis och grundskola. I mars ska boendet stå klart med plats för 32 ungdomar och det finns både oro och välkomnande i luften.

Utbildas i hur man släcker bränder

Malin Öhman har förståelse för att kommunerna har det tufft men är också irriterad över att informationen hittills varit dålig och hon är orolig för vad det ska medföra för hennes egna ungdomar.

– Vi är jätterädda som föräldrar och vår rädsla är det ingen som tagit ansvar för, säger hon.

Andra är mer positiva som Katarina Söderström.

– Jag tycker det är väldigt positivt för jag tycker att vi utnyttjar platsen, jag kommer att bli granne med dem, det är nära naturen och nära stan.

På plats finns även räddningstjänsten – för något av det första de boende måste lära sig är hur man släcker en brand. Bakgrunden är efarenheterna av tidigare bränder på flyktingboenden.

– Det påverkar ganska mycket, framförallt har ju bränderna varit innan man har öppnat och det vi gör här i Arkelstorp det är att vi, när vi börjar bygga ,så kommer det att vara väktare på plats nattetid för att minska riskerna, säger brandingenjör Johan Sjöberg.

”Det finns ju en stor oro”

Arkelstorp är bara en av flera småorter i Kristianstad kommun som kommer att få ta emot ensamkommande unga. En del orter har redan fått nya invånare.

– Jag hoppas att det här mötet har bidragit till att många kommer att vara inbjudande det finns ju en stor oro i Arkelstorp, det märker vi, men genom att vi är ute och informerar så tror jag att många kommer att förstå situationen, säger Bodil Eriksson verksamhetschef för barn-och unga.

Och en av dem som trots allt blev nöjd med mötet var Malin Öhman efter löfte om att kommunen ska informera i skolan.

– För det är ju där mötet måste bli, säger hon och tycker att man pratar över huvudet på barnen.

 Nu äntligen har vi fått till att det förhoppningsvis blir ett möte i skolan, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.