Anna Svensson Crona med sonen Axel. Foto: Privat

Erbjöds 40.000 kronor för handikappstillståndet

Uppdaterad
Publicerad

När Anna Svensson Crona parkerade vid Gustav Adolfs torg i Malmö fick hon ett oväntat erbjudande – någon ville köpa hennes sons handikappstillstånd. ”Jag blev helt paff”, säger hon.

Efter SVT Nyheters granskning av parkeringstillstånd för handikappsplatser har många tittare hört av sig med egna erfarenheter. En av dem är Anna Svensson Crona från Hörby, vars son Axel är rullstolsburen. När de parkerade på en handikappsplats vid Gustav Adolfs Torg i Malmö blev hon erbjuden att sälja parkeringstillståndet.

– En fin BMW körde fram och ut kom en ung kille som ville köpa tillståndet. Jag blev helt paff och sa självklart nej. Då sa han ”Du får 40.000 kronor”.

Anna Svensson Crona hotade då med att ringa polisen.

– Då gasade han därifrån rätt kvickt. Så här i efterhand borde jag givetvis ha tagit registreringsnumret.

Händelsen inträffade för två år sedan, men Anna Svensson Crona tänker fortfarande på det.

– Jag blir lika förbannad idag. Tänk om det är någon som faktiskt säljer sitt tillstånd. Då kan ju den personen ta en plats från någon som behöver det.

Det är inte lätt att få ett handikappstillstånd. Det krävs en ansökan till kommunen och tillståndet behöver sedan uppdateras efter ett par år. Ändå ser hon personer på handikapplatser som uppenbarligen inte har rätt att stå där.

– Det ser man ibland. Det kan vara att de är uppe och hoppar, eller är lika rörliga som jag. Om de då är ensamma i bilen är det ju konstigt. Jag blir förbaskad när jag tänker på det, säger Anna Svensson Crona.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.