”Ett problem för klubbarna – inte för folkhälsan”

Uppdaterad
Publicerad

Klubbarna har svårt att hålla uppe ungdomarnas idrottsintresse. Och forskarna har inget tydligt svar på hur det kommer sig.

– Vi vet inte varför den organiserade idrotten tappar mark. Inte heller om trenden kommer att fortsätta.

Det säger Johan Norberg, docent i idrottsvetenskap vid Malmö högskola.

#ETTSVERIGE – UNGDOMSIDROTT

Bland de yngre barnen är det fortfarande många som idrottar. Idrottsföreningarnas problem är framförall att ta hand om de som kanske vill träna lite mindre när de kommer upp i tonåren.

– Även de som har goda erfarenheter från idrotten som barn väljer att sluta, säger Johan Norberg.

Klubbarna måste byta attityd

Nedgången sker trots att staten anslagit miljonbelopp till satsningar som Idrottslyftet och Handslaget. Insatser som just skulle få fler att delta i föreningsidrott. Hur pengarna har använts har fått kritik och Johan Norberg tror att klubbarna behöver förändra sitt synsätt.

För klubbarna är målet att ungdomarna ska bli bättre och bättre inom sin idrott. Men för många behövs ett annat alternativ menar han.

–  Föreningarna behöver bli bättre på att inkludera ungdomarna och fråga hur de vill ha det för att vilja fortsätta, säger Johan Norberg.

Bidragssystemet styr

Samtidigt finns ett dilemma för föreningarna att låta folk träna under lösare former.

– Bidragssystemet är utformat så att man ska vara medlem, det ska finnas fasta aktiviteter. Så de föreningar som vill låta folk komma och träna lite när de vill, de har inte möjlighet att få bidrag för de som kommer, konstaterar Johan Norberg.

Frågan är vad ungdomarna gör istället? Befolkningsstudier av hur den här gruppen motionerar visar nämligen inte på någon nedgång i fysisk aktivitet. Svenska ungdomar rör på sig mycket jämfört med i många andra europeiska länder.

Inget folkhälsoproblem

Styrketräning och gympa har blivit mer populärt. Idrott som inte är lika regelstyrd och som kan utövas när ungdomarna vill.

– Så frågan är om inte nedgången i första hand är ett problem för idrottsrörelsen och inte för folkhälsan, säger idrottsforskaren Johan Norberg.

Nedgången började 2008 och varför ungdomar plötsligt inte ställer upp på hur föreningsidrotten är organiserad har forskarna ännu inget bra svar på.

– Om nedgången fortsätter kan det få väldigt stora konsevenser för idrotten så som den ser ut idag. Men vi vet inte om det är ett tillfälligt tapp, eller om det är början på en systematisk nedgång, säger Johan Norberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#ETTSVERIGE – UNGDOMSIDROTT

Mer i ämnet