Oro i Arlöv efter skott och granater

Uppdaterad
Publicerad

Sprängningen i Arlöv utanför Malmö utreds som ett misstänkt mordförsök. Polisen tror att granaten som exploderade riktats mot någon i fastigheten.

Det var vid 00.30-tiden i natt som handgranaten briserade utanför flerfamiljshuset.

– Jag satte mig rakt upp i sängen och undrade vad fanken detta var, säger grannen Kerstin Olsson.

Granatattackerna i Malmö

Idag syns en liten grop utanför huset och ett flertal fönster är krossade, men ingen människa kom till skada.

– Eftersom någon har kastat den mot huset och detta är alltså riktat mot någon så rubricerar vi detta som mordförsök, säger skånepolisens Ewa-Gun Westford.

En mindre grupp kriminella

Bara några timmar före sprängningen hölls en manifestation med flera hundra deltagare för att hedra minnet av den 20-åring som för en vecka sedan sköts ihjäl i Arlövs centrum. Men mellan manifestationen och handgranatsattacken skedde också i närheten en skottlossning.

– Ja, det är ju olyckligt att detta skedde och så nära inpå manifestationen, säger Ewa-Gun Westford.

För mordet på 20-åringen sitter just nu två män häktade, men det finns ännu inga misstänkta för att ha kastat handgranaten.

Både polis och allmänhet tycks vara överens om att det handlar om en mindre grupp kriminella i Arlöv.

– Det är bara ett fåtal kriminella och Arlöv är normalt lugnt om man bortser från vissa incidenter, säger Josef Gohari från Arlöv.

Kerstin Olsson tycker däremot att det blivit värre.

– Jag har bott här i hela mitt liv och så här har det aldrig varit.

Mord, skott och sprängningar i Arlöv

5 juli 2015: En man i 20-årsåldern hittas skjuten till döds mitt i natten på Lundavägen, huvudgatan i Arlöv. Två män sitter anhållna misstänkta för mordet.

27 mars 2015: Sprängladdning detonerar utanför ett radhus i Arlöv. Entrédörren sprängs bort, fönster krossas. Även ett grannhus och en bil skadas men ingen människa.

17 februari 2014: Fönsterrutor spricker i en lägenhet sedan något exploderat utanför bostaden. Personerna i lägenheten klarar sig utan skador.

2 januari 2014: En man syns vifta med en pistol vid ett bråk på ett torg i centrala Arlöv. Polis skickar ut flera patruller, mannen grips misstänkt för vapenbrott.

27 juli 2013: Flera skott avlossas i luften när en man rånas i centrala Arlöv.

9 september 2012: En 16-åring skottskadas lindrigt i benet utanför en livsmedelsbutik, ett tiotal personer blir vittne till händelsen som äger rum på tidigt på kvällen. En ung kvinna som passerar förbi är nära att träffas.

27 juli 2009: Ytterdörr och väggar sprängs och delar av taket rasar när en villa i Arlöv sprängs.

Källa: TT, Sydsvenskan och Kvällsposten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Granatattackerna i Malmö

Mer i ämnet