Fackligt möte stoppade flyg på Kastrup

Uppdaterad
Publicerad

Alla SAS-plan stod på torsdagskvällen stilla på Köpenhamns flygplats. Omkring ett 15-tal avgångar drabbades av förseningar.

Den bakomliggande orsaken var ett fackligt möte bland personalen som hanterar bagage på flygplatsen.

– Det är naturligtvis djupt frustrerande för resenärerna, och fullkomligt oacceptabelt. Dessutom väldigt dyrt för företaget, säger Trine Kromann, presschef för SAS i Danmark.

Enligt presschefen inleddes strejken vid 18.30-tiden och enligt danska TV2 news avslutades strax innan halv tio på kvällen.

”Det är olagligt”

Trine Kromann säger att mötet kom som en total överraskning.

– Jag vet inte om det rör sig om en direkt strejk, men det är olagligt, det de gör, sa hon till Sydnytt då strejken ännu pågick.

Den lokala fackklubben Ekspeditions Arbejdernas Klub hänvisar på sin hemsida till det faktum att fem lokala fackavtal på flygplasten nyligen sades upp. Ett möte tidigare under dagen ska ha slutat i oenighet.

”SAS har sagt upp lokala kollektivavtal”

Även fackförbundet 3F, vars klubb på Kastrup som organiserar bland annat bagagepersonal och de som tömmer flygplanens toaletter, skylde konflikten på att SAS sagt upp lokala kollektivavtal.

– Först sade de upp avtalet, och sedan ville de prata om det. Vanligtvis gör SAS tvärtom att man förhandlar först innan ett nytt avtal. Nu kom det här som en väldig överraskning, säger Henrik Bay, förman på 3F, till TT.

Hade strejken fortsatt hade den kunnat ställa till det för flera danska utlandsresenärer eftersom fredagen är starten på sommarlovet, vilket innebär att det är en av dagarna på året med flest resenärer.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.