Skickade porrfakturor – döms till fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Det blev fängelse i två år och sex månader för den 42-årige man från Skåne som stått åtalad misstänkt för att ha skickat ut tusentals hotfulla fakturor till påstådda porrsurfare.

Mannen har enligt domen från Malmö tingsrätt gjort sig skyldig till grov utpressning vid 31 tillfällen, grovt försök till utpressning vid 526 tillfällen och grovt brott mot personuppgiftslagen vid hela 2 787 tillfällen.

– Jag kommer att överklaga domen och yrka på en frikännande dom. Jag delar inte alls tingsrättens uppfattning om min klients skuld, säger Lars Kruse, försvarsadvokat till den 42-årige mannen.

Stora delar av åtalet ogillas dock på grund av brister i utredningen, enligt ett pressmeddelande från Malmö tingsrätt.

Mannen frias exempelvis för grov utpressning vid 1 602 tillfällen. Enligt rätten har det inte i alla fall gått att bevisa vilken typ av fakturor som skickats ut eller att drabbade har betalt på grund av hotelser i fakturan.

Köpte uppgifter från operatörer

Utpressaren ska ha valt ut sina offer genom att köpa uppgifter från de stora telefonoperatörerna.

När han släpptes på fri fot förra året passade han på att skicka ut 6 000 betalningspåminnelser med liknande krav som han redan åtalats för. Av rädsla för att hängas ut som porrsurfare ska många offer ha betalat.

De drabbade bor i hela landet och enligt åtalet ska över två miljoner kronor ha kommit in till tre konton.

Flera åtalade

Via brev och SMS har de fått motta hot om att bli offentligt uthängda som porrsurfare, om de vägrade betala för erotiska videoklipp de påstås ha laddat ner på sina mobiltelefoner, från webbsidor tillhörande 42-åringen.

Ytterligare fem personer har stått åtalade tillsammans med 42-åringen, de döms alla för liknande brott.

En av dem, en man i 20-årsåldern bosatt i Blekinge, döms till fängelse i ett år och sex månader. Han döms för bland annat grov utpressning och bokföringsbrott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.