Foto: Havarikommissionen for Jernbane

Fastnade i Öresundståg – släpades med

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna var nära att mista livet när hon skulle hoppa på tåget.

Kvinnan berättar i danska Haverikommissionens rapport om hur hon hade bråttom och försökte hoppa på tåget när dörrarna började stängas. Hon tog ett steg tillbaka men försent.

Händelsen inträffade när hon skulle resa från Nörreport i Köpenhamn i februari för ett år sedan.

Föll under tåget

Kvinnans pälskappa fastnade i dörrarna och hon släpades med längs perrongen för att slutligen dras ner under tåget. Kvinnan överlevde och kunde med hjälp kliva upp på perrongen igen. Hon klarade sig undan med hjärnskakning och blåmärken.

Flera incidenter

Men händelsen är långt ifrån den enda skriver Haverikommissionen i sin rapport. De senaste fem åren har det skett inte mindre än 38 incidenter där säkerheten för resenärerna riskerats eftersom man velat hålla tidtabellen. I 13 av fallen har passageraren klämt en kroppsdel, hand, arm eller fot.

Avskaffade kontroll

Tågpersonalens visuella efterkontroll av dörrarna avskaffades 2010 med godkännande av Trafikstyrelsen på den danska sidan men inte i Sverige.

Efter olyckan har DSB infört de visuella kontrollerna igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.