Fåtal kommuner når målet

Uppdaterad
Publicerad

En orsak till att det ibland tar lång tid för ambulanser att komma fram är att bilarna ofta är upptagna med patienttransporter. Helt fel tycker facket och vill att ambulanser ska öronmärkas för akuta uppdrag.

Region Skåne har placerat ut länets ambulanser strategiskt för att nå målet att 90 procent av prio-1 patienterna ska få ambulans inom insatstiden 20 minuter.

Men 2014:s siffror visar att det bara är i ett fåtal kommuner som målet nås. Bara i Malmö, Burlöv, Helsingborg och Lund kommer 90 procent av ambulanserna fram inom 20 minuter.

#ETTSVERIGE – AMBULANSER

Ambulanserna ute på mindre ärenden

Inte ens på totalen klarar Region Skåne 90-procentsmålet utan landar på 84,6 procent.

– Då måste vi kanske egentligen titta mer på de kommuner som sticker ut, även om vi har ett översiktligt mål, säger regionrådet Anna-Lena Hogerud (S).

Ett skäl till att Region Skåne missar målet är, enligt facket, att ambulanserna ofta är upptagna med annat när det kommer in ett akutärende.

– Bilarna kan vara upptagna med att transportera patienter mellan olika sjukhus eller vara ute på andra ärenden som inte är prioriterade, säger ambulanssjuksköterskan Rikard Uppenberg, huvudskyddsombud för Vårdförbundet.

Platsbrist på sjukhusen

Men problemet med upptagna ambulanser beror i sin tur på sjukhusens platsbrist, menar Anna-Lena Hogerud (S).

– Grundproblemet är att patienterna ska ha plats på våra sjukhus så att de slipper flyttas mellan enheterna, säger hon.

Rikard Uppenberg menar dock att transportverksamheten måste vara underordnad.

– Först och främst ska vi köra våra ambulanslarm. Det är det vi är till för. Att rädda liv och lindra lidande, säger han med eftertryck.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#ETTSVERIGE – AMBULANSER

Mer i ämnet