Fler elever söker sig bort

Uppdaterad
Publicerad

Många skånska elever flyr sina hemkommuner när det handlar om att välja gymnasium. Det visar de senaste siffrorna från antagningsenheterna i länet.

I Simrishamns kommun väljer till exempel 61 procent av eleverna att lägga sina gymnasiestudier någon annanstans.

– Jag ska gå naturbruksgymnasium i Osby, säger Johan Persson. Han är en av de som väljer att gå på gymnasium på annan ort än sin hemkommun.

Viktigt locka folk

Bo Kristoffersson som är utbildningschef i Simrishamn menar samtidigt att ett bra gymnasieutbud på orten är en viktig del i att locka folk till mindre kommuner som Simrishamn.

– Att det finns gymnasieskolor i Simrishamn är ju viktigt när det handlar om att välja kommun att bosätta sig i för till exempel barnfamiljer. Sedan vill vi vara attraktiva för våra ungdomar så att de vill gå de program som vi erbjuder, säger han.

Trenden i Skåne är tydlig där många av eleverna på de mindre orterna söker sig till andra, oftast större orters gymnasium. Ibland för att det helt enkelt inte finns något gymnasium på orten, men också för att mindre orter inte kan erbjuda alla program.

– Jag ska läsa samhällsprogrammet, med inriktning beteende i Ystad, och det programmet finns inte här, säger Ajla Hodzic.

Några av de skånska kommunerna:

Antal elever som väljer gymnasium utanför sin hemkommun i procent:

Svalöv             83

Örkelljunga       71

Klippan             48

Åstorp            100

Landskrona      80

Helsingborg        6

Ängelholm         30

Perstorp           89

Malmö                7

Trelleborg:        46

Vellinge:            63

Skurup:            93

Sjöbo:              90

Ystad:              33

Tomelilla:          92

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.