Foto: SVT

Fler palestinier från Irak får stanna i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Många av de palestinier från Irak som protesterat utanför Migrationsverket i Malmö får nu beslut om permanent uppehållstillstånd.

På måndag väntas ännu ett avgörande om deras tält kommer rivas eller inte.

Allt fler palestinier från Irak som hungerstrejkat utanför Migrationsverket i Malmö börjar få sina beslut om uppehållstillstånd. Migrationsverket utreder just nu 50-60 ärenden och runt 100 personer får sina ansökningar om uppehållstillstånd prövade. Många beviljas nu permanent uppehållstillstånd i Sverige.

– Vi jobbar för fullt med de här ärendena och kommer fortsätta så även under helgen, säger Fredrik Bengtsson, presschef på Migrationsverket.

Förvärrad situation

Anledningen till att palestinierna från Irak nu får uppehållstillstånd, trots tidigare utvisningsbeslut, är att situationen för statslösa palestinier i Irak och Bagdad förvärrats. Det beskriver Migrationsverket i besluten om uppehållstillstånd.

– Vi har fått ny landinformation som vi nu lägger till i samtliga prövningar, säger Fredrik Bengtsson.

Birgitta Elfström, rättsligt ombud för palestinierna från Irak, beskriver en positiv stämning, trots att långt ifrån alla fått sina beslut.

– Vi har försökt påtala riskerna för palestinierna att åka tillbaka till Irak i flera år, äntligen har rättvisan segrat, säger Birgitta Elfström.

Eftersom den nya avgörande informationen handlar om hur situationen för palestinier i landet förvärrats har Birgitta Elfström en förhoppning om att alla palestinier från Irak kommer få stanna i Sverige. Något som Fredrik Bengtsson varken kan dementera eller bekräfta.

– Vi fattar inga generella beslut, men den här nya informationen kommer läggas till i samtliga individuella fall, säger han.

Tälten flyttas

Från polisens håll har man en förhoppning om att palestiniernas tält kommer flyttas tills på måndag nästa vecka. Redan i tisdags hotades palestinierna med avhysning från platsen.

– Då kom vi fram till att de får helgen på sig att rätta sig efter det beslutet, säger Lars Förstell pressinformatör vid polisen.

Enligt ett pressmeddelande från organisationen Refugees Welcome, som företrädit palestinierna i många frågor, väntar de sig att polisen kommer flytta tälten redan på måndag förmiddag. Det är ingenting som Lars Förstell känner igen.

– Jag betvivlar att vi har planerat någonting sådant, säger han.

Om palestinierna kommer flytta på sig, oavsett om de fått uppehållstillstånd eller inte, är oklart.

– Jag tror de kommer stanna kvar tills alla fått ett beslut, säger Birgitta Elfström och syftar då på palestinierna från Irak.

Oklart för palestinier från Gaza

För på andra sidan vägen befinner sig palestinierna från Gaza. Till dem har inga positiva besked kunnat ges. Eftersom det inte råder något krig i Gaza har palestinierna inget skyddsskäl. Men det kan vara problematiskt att rent praktiskt ta sig till Gaza. För att komma dit måste de ansöka om ett transitvisum genom Egypten. Enligt Birgitta Elfström vet man inte vad som skulle hända med palestinierna när de kommer till Egypten. Gränsen kan också hållas stängd under längre perioder.

– Det skulle vara inhumant att skicka tillbaka dem dit, säger hon.

På Migrationsverket håller en landanalytiker på att undersöka situationen kring gränsen i Egypten. Fredrik Bengtsson är dock förtegen om när palestinierna från Gaza kan få sina beslut.

– Vi arbetar med fallen från Gaza också, det är både eventuella skyddsskäl och verkställighetshinder som undersöks, berättar han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.