Drönare blir ett allt vanligare fenomen som man måste ta ställning till, enligt polisen. Foto: Carlo Allegri

Flygförbud över SD:s hotell

Uppdaterad
Publicerad

Polisen vill framför allt inte ha drönare över området där Sverigedemokraternas landsdagar hålls.

Nu bedömer polisen att säkerhetsläget kring hotellet där Sverigedemokraterna huserar i Lund kräver restriktioner i luftrummet. All privat luftfart är förbjuden under en höjd på 1.500 fot, medan myndigheter och kommersiellt flyg kan röra sig som vanligt över området.

– Den här typen av förbud tar vi till när vi ser att den allmänna ordningen och säkerheten kan påverkas. Vi tittar på hela säkerhetsläget kring arrangemang och det här ansåg vi efter diskussioner var nödvändigt här, säger Mats Karlsson, biträdande kommenderingschef vid landsdagarna i Lund.

Vill undvika drönare

Främst vill man undvika drönare över hotellområdet, något som enligt polisen har blivit allt vanligare de senaste två åren. Under Champions League-mötet mellan Malmö FF och Paris SG i onsdags fanns samma förbud. 

– Vi vill inte att ha drönare under helgen. Dels är vi oroliga för att de kan trilla ner på folk, men också att drönare kan transportera allt tyngre förmål som vi inte kan ha koll på.

Finns det någon konkret hotbild?

Vi går inte in på om det finns någon hotbild. Men via forum på internet har det kommit öppna uttalande om att man vill störa och förhindra det som pågår nu, dessutom att man ska ha motdemonstrationer. Det har vi också tagit med i helhetsbedömning som har gjort att vi nu inför inskräkningen i luftfarten, säger Mats Karlsson, biträdande kommenderingschef vid landsdagarna i Lund.

Förbudet i luftrummet gäller från och med fredag klockan 16 till söndag klockan 19. Den som bryter mot förbudet får böter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.