Nabil Fakhro i Södra Sandby: ”Det ska bli bra för de här barnen.” Foto: SVT

Nabil öppnar hem för ensamkommande barn

Uppdaterad
Publicerad

Familjen Fakhro öppnar sitt hem. Precis som Sverige öppnade dörren för Nabils familj för trettio år sedan när de flydde från krigets Libanon.

Sedan några år tillbaka känner sig Nabil hemma på sin gård mellan Södra Sandby och Lund där han öppnat gårdsbutik med sina syskon. Nu vill han återgälda gästfriheten han tycker att han mött genom att hjälpa kommunen att ta emot ensamkommande flyktingbarn.

– Om inte vi tar tag i detta vem ska annars göra det? Sverige har gett oss hur mycket som helst, vi är tolv syskon, alla är lyckliga. Visst vi har levt på socialbidrag och det har kostat samhället en massa pengar men från det att vi har kunnat arbeta, har vi gjort det, säger Nabil Fakhro till SVT Nyheter Skåne. 

Barn från hela världen

Det är högsommar och Nabil renoverar för fullt efter kommunens alla krav. I två av bostadshusen på gården ska personal och femton barn från hela världen flytta in i oktober. Det är många regler som måste uppfyllas vad det gäller brandsäkerhet, godkända avlopp, nya toaletter, duschutrymmen, internetuppkoppling, kök och en matsal där alla får plats.

Nabil understryker flera gånger hur viktigt han tycker att det är att det ska gå bra för de här ungdomarna.

– Visionen för mig är att de ensamkommande barnen ska lära sig tala svenska här, kanske praktisera på farmen, få en provanställning och sen eventuellt få ett fast jobb. Jag vill visa dem att på ett par år så kan de nå detta. Jag började från ingenting, och kunde jag, så ska även de kunna!

Jobb på gården

På frågan om ungdomarna kommer att arbeta på gården, svarar Nabil:

– Ja, men vi kommer inte att utnyttja dem som arbetskraft. Men jag har sagt till kommunen att barnen kan få varsin pikétröja och vara med här på gården efter skolan, om de vill.

– Jag tänker säga till dem: Kom hit, du ska få vara med och sälja potatis idag, du ska vara med i odlingen! Då får de se på nära håll hur vi arbetar och hur vi talar med kunderna. Det kan de aldrig lära sig i en skola, säger Nabil Fakhro. 

Vana vid landsbygd

Allt började med att Lunds kommun annonserade efter nya hem till ensamkommande flyktingbarn. Nabil ringde direkt och på den vägen är det. Enligt kommunens enhetschef på socialförvaltningen och Nabil är det här troligen det första HVB-hemmet som öppnas i nära samarbete med ett familjeföretag på det här sättet.

– Från början tyckte jag det var en rätt så tokig idé att ha ett sånt här hem mitt inne i en sån här verksamhet. Men samtidigt ska man ju komma ihåg att de flesta av de här ungdomarna kommer ju ofta från landet. Vi har till exempel en kille här från ett av våra andra hem som gör sin praktik här och han älskar det! Så att jag tror det kommer bli jättebra, säger Maria Berséus, enhetschef på socialförvaltningen i Lund.

Kommunen driver

Det är kommunen som driver verksamheten med egen personal och det är de som tecknar avtalet med Migrationsverket. De hyr bara 345 kvadratmeter av gården av Nabil.

– Vi kommer att ha samma typ av samarbete med Nabil och hans bröder som vi har med exempelvis Röda Korset, förtydligar Maria Berséus.

Och det betyder bland annat att familjen kommer att vara ständigt närvarande utan om än i första hand sysselsatta med annat.

– Vi vill fungera som inspiratörer, förebilder och kunna finnas på nära håll för de här barnen. Finnas som ett bollplank. De ska kunna fråga oss om vardagliga saker, sånt som man kanske inte vågar fråga nån annan om. Sen är det proffs som kommer arbeta här som kommunen har anställt. Kommunen vet ju att vi livnär oss på gårdsbutiken så det här måste ju skötas på bästa sätt, avslutar gårdsbutikägaren Nabil Fakhro.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.