Flyktingar kan få sova under bar himmel

Uppdaterad
Publicerad

Nyanlända kan tvingas sova under bar himmel i helgen. Samtidigt kan ensamkommande barn få övernatta i bussar.

– Bussar kom hit under hela natten och människor fick inte lämna området förrän de registrerats. Det är tanken när en gränskontroll ska upprätthållas men det satte enorm press på verksamheten, säger Fredrik Bengtsson, kommunikatör på Migrationsverket.

Drygt 1600 personer registrerades som asylsökande av Migrationsverket på torsdagen. Myndigheten uppgav dagen därpå att sovplatser inte kan garanteras för samtliga som söker asyl under helgen.

Sverige inför gränskontroller

Ensamstående män riskerar att få sova under bar himmel, enligt Fredrik Bengtsson. Barnfamiljer kommer dock att få någon form av sovplats.

200 barn i natt

Antalet ensamkommande flyktingbarn har inte minskat till följd av gränskontrollen, enligt Annelie Larsson, förvaltningsdirektör på sociala resursförvaltningen i Malmö Stad. Eftersom samtliga barn nu registreras väntas det officiella siffrorna bli högre.

Omkring 220 ensamkommande barn kom natten mot fredag till Malmö.

– De har fått sova i fyra bussar som vi har hyrt in. De satt på bussen mellan sex och sju timmar, säger Annelie Larsson.

De närmaste dagarna kommer att vara svåra att hantera för Malmö Stad. En stor brist på boendeplatser uppstod under torsdagen.

– Men vi har lyckats hitta reservlokaler. Det stora problemet nu är att hitta personal till boendena. Vi har kontaktat frivilligorganisationerna för att se om de kan ställa upp med volontärer, säger Annelie Larsson.

Fler kan söka asyl

Ett hundratal människor köade under fredagen utanför Migrationsverkets lokaler på Jägersro för att där registrera sin asylansökan. På området fanns framför allt många unga män men också kvinnor och barn.

– Vi har många som väntar i tälten här utanför, säger Fredrik Bengtsson.

Han säger att det  är osäkert huruvida gränskontrollen kommer att påverka antalet asylsökande. Helgtid har antalet nyanlända tenderat att minska under de senaste veckorna, enligt Fredrik Bengtsson.

– Jag tror att kontrollerna kommer påverka dem som inte har för avsikt att stanna eftersom de inte kommer att resa igenom Sverige. Om de blir registrerade i Sverige så kommer de bli tillbakaskickade om de bestämmer sig för att söka asyl i ett annat land, säger Fredrik Bengtsson.

Kan det innebära att fler människor väljer att söka skydd här?

– Ja, det kan vara en konsekvens när människor ställs inför valet att antingen söka asyl eller åka tillbaka till landet de kommer ifrån.

”Måste ha hjälp”

Annelie Larsson säger att Malmö Stad måste få avlastning från andra kommuner. Under natten har flera ensamkommande barn avvikit från kommunala boenden.

– Egentligen skulle vi har behövt hjälp redan under helgen. Kommer inte hjälpen under nästa vecka, då klarar vi inte mer. Vi kommer att ha barn som får sitta tre-fyra dagar innan de får komma in i våra boenden, säger Annelie Larsson.

Kan garantin om tak över huvudet innbära att fler ensamkommande får övernatta på bussar?

– Ja, så kan det bli.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige inför gränskontroller

Mer i ämnet