Flyktingar tar taxi över bron

Uppdaterad
Publicerad

Polisen har observerat ökad misstänkt taxitrafik över bron sedan id-kravet infördes.

Papperslösa flyktingar i taxibilar kan bli en vanligare syn på Öresundsbron. Nu riskerar taxiförare att åka dit för människosmuggling.

Öresundsbron har länge varit flyktingarnas självklara väg till Sverige. Men när papperslösa flyktingar började stoppas vid sista tågstationen på dansk sida av Öresund, har flyktvägen ritats om för många. Polisen ser en tydlig effekt av id-kravet som började gälla i måndags – inte minst vid Hyllie station i Malmö.

– Vi märkte det direkt. Pang, sade det bara, säger Ewa-Gun Westford, polisens presstalesperson, till TT.

Flest i Trelleborg

Bara sex flyktingar togs emot av polisen på Hyllie under onsdagen för att registreras som asylsökande hos Migrationsverket, en siffra som kan jämföras med att hundratals ankom under många höstdygn. I princip alla asylsökande kommer numera med färjor till Trelleborg i stället för via Öresundsbron.

– 48 av 58 flyktingar kom den vägen i onsdags, säger Ewa-Gun Westford.

Men nu väcker en ny tendens på Öresundsförbindelsen polisens uppmärksamhet. Vid brofästet har poliser börjat uppmärksamma att fler taxibilar med flyktingar kör över bron.

– Efter att ha funnits vid gränskontrollerna på Lernacken ett tag kan vi nu se en sådan förändring. säger Ewa-Gun Westford.

Kan vara brott

Det här är taxiresor som kan sluta med brottmisstanke om människosmuggling för taxichauffören. Allt beror på utredningen, och bakgrunden i det specifika fallet. Id-kravet gäller inte för taxichaufförer som öppnar bildörren för en vinkande flykting i Köpenhamn. Transportörsansvaret gäller alltså inte taxibolagen.

– Men varje taxichaufför måste bilda sig en uppfattning om vem man får som kund, säger Ewa-Gun Westford.

Vem är i bilen? Och varför? Det är två frågor som polisen tycker att taxichaufförerna ska ställa sig.

Ögonen på sig

TT: Rekommenderar ni att taxichaufförer kontrollerar id?

– Det är inget krav, men det vore mycket klokt, svarar Ewa-Gun Westford.

Sedan de tillfälliga gränskontrollerna infördes finns ännu inget konkret fall där en taxichaufför misstänks för människosmuggling. Men eftersom misstankarna finns kommer polisen att ha fler ögon på taxibilarna framöver.

Taxiförbundet uppmanar taxiförare att vara vaksamma när de kör passagerare från Danmark och korsar gränsen.

– Man får använda sunt förnuft. I vissa fall är det kanske uppenbart, men i de fall man är minsta tveksam har man sin fulla rätta att säga nej till körningen, säger förbundsdirektör Claudio Skubla, som är kritisk mot att ett tungt ansvar läggs på förarnas axlar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.