Flyktingbarn avled efter försenad vård

Uppdaterad
Publicerad

Vården av ett 16-årigt ensamkommande flyktingbarn som insjuknade i augusti dröjde på grund av oklarheter om vem ansvaret vilade på. Pojkens tillstånd försämrades och han avled, skriver Sydsvenskan.

I augusti förra året upptäcktes att den 16-åriga pojken led av svår njursvikt. Pojken flyttades då från lasarettet i Halmstad till barn- och ungdomsmedicinkliniken i Lund.

I Lund beslutades att 16-åringen skulle behandlas med dialys genom kateter i magen. Men behandlingen dröjde i två veckor ”på grund av oklarheter och oenighet” om vem ansvaret vilade på, skriver Sydsvenskan.

Pojken flyttades sedan till njurkliniken i Malmö för att få kateterna, men när han sedan kom tillbaka till Lund försämrades hans tillstånd snabbt och han avled i en hjärtinfarkt.

Nu kritiseras vårdgivarna av Inspektionen för vård och omsorg (IVO), enligt Sydsvenskan. I en handlingsplan har man tagit fram nya riktlinjer och rutiner för att undvika liknande händelser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.