Flyktingströmmen ett uppvaknande för många kommuner

Uppdaterad
Publicerad

Den nya lagen tvingar nu kommuner som tidigare bara tagit emot en blygsam andel flyktingar att ta ett större ansvar. I år ska 97 nyanlända flytta till lilla välmående Lomma. Ett uppvaknande för kommunen som förra året tog emot elva personer.

– Vi har ju försökt att hjälpa till, men vi har också satt höga kvalitetskrav, menar kommunstyrelsens ordförande Anders Berngarn (M).

– Vi har haft snabb integration av barnen i skolan och de har nått godkända resultat. Där kommer vi att få en kraftig utmaning när vi nu får ett större antal, menar han.

Brist på lägenheter

Villor och strandnära bostadsrätter är kännetecknande för Lomma. Enligt kommunen är det också en av anledningarna till att de varit sparsamma i mottagandet av flyktingar – det är brist på hyreslägenheter och lokaler. Men nu tvingas de tänka om.

– Vi löser det nu med att vi köper in fastigheter. Vi har också lämnat in en beställning på paviljonger som är tänkta att ställas som tillfälliga bygglov i kommunen för att lösa det tillfälligt. Men om det här pågår kommer det att bli väldigt svårt att lösa bostadsfrågan.

Ali Buhran är grönsakshandlare i Lomma och kommer från Kurdistan. Han ser fram emot att Lomma nu tvingas öppna portarna för fler invandrare.

– Det betyder jättemycket för mig. Jag hoppas man kan hitta bra platser till dem som kommer och att de får hjälp i skolan, säger han.

Även ensamkommande

Utöver de 97 flyktingar som staten tilldelat Lomma finns här sedan tidigare även boenden för ensamkommande flyktingbarn. Runt 100 ensamkommande finns i kommunen nu och under 2016 kommer ytterligare 120 stycken.

– Den här perioden vi har haft nu med ensamkommande barn har visat på ett stort engagemang, både från invånare och föreningar, berättar Amelie Gustafsson, chef på socialförvaltningen i Lomma.

– Jag tror det finns goda förutsättningar för att Lommaborna kommer att ta väl hand om de som kommer hit, menar hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.