Sexhandeln i Malmö har fördubblats på ett år. Foto: SVT

Fördubbling av sexhandeln i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

Sexhandeln i Malmö har ökat kraft det senaste året. Enligt polisen rör det sig om en fördubbling av antalet anmälningar.

-  Man söker tryggheten, situationen i hemlandet är så dålig att man måste söka sig till andra länder, säger Patrik Johansson, tillförordnad kommunpolis på lokalpolisområde norr i Malmö till P4 Malmöhus

Det är i huvudsak kvinnor från Rumänien som prostituerar sig i Malmö.

– Det är fri rörlighet mellan EU:s gränser, så det är inte det vi försöker stoppa. Det vi försöker stoppa är de som köper sexuella tjänster, det är det vi jobbar mot, säger Patrik Johansson.

P4 Malmöhus har granskat samtliga anmälningar om sexköp i Malmö det senaste året. Bland männen finns allt från kända företagare till läkare, taxichaufförer och arbetslösa. Flertalet bor i Malmö men det finns också män från bland annat Lövestad, Flyinge, Bjärnum, Skanör och Skurup.

Många är unga, den yngste bara 19 år, och majoriteten har en sambo eller fru. Enligt Mika Malmö har flera av de återkommande sexköparna levt i en relation hela livet men det finns också män som inte har någon annan sexuell erfarenhet än den från sex med prostituerade.

Hittills i år har 45 anmälningar upprättats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.