Foto: TT

Försäkringsproblem stoppar asylboenden

Uppdaterad
Publicerad

Migrationsverket går miste om hundratals boendeplatser. Försäkringsbolagen vill inte försäkra asylboendena efter brandattentaten i till exempel Perstorp och Höör.

Försäkringstrasslet började efter bränderna i lokaler som skulle användas som boenden, och flera försäkringsbolag nobbar nu försäkring för lokaler som ska användas som asylboenden.

Som exempel ska en ägare till ett vandrarhem ha fått nej direkt av fyra olika försäkringsbolag när han ville omvandla verksamheten till ett asylboende.

Bränder på asylboenden

– Det här är väldigt bekymmersamt. Migrationsverket behöver varenda plats som går att uppbringa, skriver Willis Åberg, avdelningschef på Migrationsverket, på verkets hemsida.

”Tvingas ställa högre krav”

Samtidigt uppger flera stora försäkringsbolag som SVT Nyheter varit i kontakt med att man fortfarande försäkrar asylboenden.

– Det gör vi. Däremot har vi tvingats att ställa högre krav på brandskydd efter den senaste tidens bränder, säger Carolina Uliana, pressansvarig på försäkringsbolaget IF.

I Skåne har flera planerade asylboenden eldhärjats. Senast i Tjörnarp utanför Höör och Oderljunga utanför Perstorp.

Även Trygghansa uppger att man försäkrar asylboenden. Både nya och befintliga.

– Som det ser ut just nu har vi inte gjort några förändringar alls, säger Hanna Axelsson, presschef på Trygghansa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bränder på asylboenden

Mer i ämnet