Eftertänksamma forskare gillar inte att byta plats varje dag. Foto: Petra Olsson/SVT

Forskare saknar egen vrå

Uppdaterad
Publicerad

Malmö högskolas nya skrytbygge på Universitetsholmen har blivit ett arbetsmiljöproblem.

Det nya profilbygget Niagara delar Malmö högskolas anställda. En del stormtrivs medan andra hellre sitter hemma för att jobba, skriver Sydsvenskan.

Ungefär hälften av de 500 lärare och forskare som arbetar i den nyligen färdigställda byggnaden, är nämligen missnöjda över att inte längre ha egna kontor och skrivbord. I stället väntas de ständigt byta arbetsplatser.

– Bland de som forskar och skriver mycket artiklar är det nog många som tvingas arbeta hemifrån och det är naturligtvis inte bra. Det Malmö högskola behöver göra är att se till att det finns kontorsutrymmen som de kan vara i, säger Michael Svedemar, ordförande på fackförbundet Saco-S till Sydsvenskan.

Skolans rektor säger sig vara medveten om kritiken, men inte omfatttningen. Nu ska högskolan se över vilka behov som finns, men några 200 nya kontor lär det inte bli tal om.

Niagara

Den 16 oktober är den officiella invigningen av Malmö högskolas nyaste byggnad, Niagara.

Fastigheten har ritats av arkitektkontoret Lundgaard & Tranberg i Köpenhamn och består av tre hus med sex, åtta respektive tolv våningar. Det finns en takterass med gröna växter tillgänglig för allmänheten. Det finns 26 undervisningssalar, 21 grupprum, restaurang, café och hörsalar.

Niagara är ett samlingshus för fakulteterna Kultur och samhälle (KS) och Teknik och samhälle (TS) och inrymmer även högskolans centrala ledning. Med sina 25 000 m² är det högskolans näst största byggnad och totalt är det omkring 4 500 studenter och 500 medarbetare som vistas där från och med höstterminen 2015.

Niagara ligger mellan det nybyggda Malmö Live och högskolebyggnaden Orkanen i Malmö.

Källa: Malmö Högskola

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.