”Först måste vi veta var vi ska sova inatt”

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen beslöt på tisdagen att kraftigt minska möjligheterna att få asyl i Sverige. Tillfälliga uppehållsstillstånd införs för alla skyddsbehövande utom kvotflyktingar.

– Det smärtar mig vi inte kan ta emot asylsökande på den höga nivå vi gör idag. sa statsminister Stefan Lövfen på en presskonferens i eftermiddags.

ID-kontroll skärps

Regeringen vill att antalet asylsökande ska minska drastiskt och avser nu att anpassa svenska asylregler till EU:s miniminivå under de närmaste tre åren. Det innebär i korthet att ID-kontrollen på bussar och tåg skärps ytterligare, att rätten till anhöriginvandring begränsas, att tillfälliga uppehållstillstånd blir regel för alla utom barnfamiljer och kvotflyktingar och att försörjningskraven skärps. Ensamkommande flyktingbarn ska också åldersbestämmas med hjälp av  medicinska undersökningar, en metod som fått mycket kritik från läkarhåll. Syftet är att skicka en tydlig signal att  Sveringe inte klarar av att ta emot fler asylsökande.

– Nu måste fler söka asyl – och erbjudas skydd – i andra länder, sa statsministern idag.

Trötta och frusna

Bland asylsökande vid Migrationsverket i Malmö togs beskedet från regeringen i eftermiddags emot med viss misstro. En grupp afghanska män som står i regnet innanför grindarna säger att de aldrig trott att de skulle mottas så i Sverige. De hade en helt annan bild av landet när de kom hit. Nu är de trötta och frusna efter att ha sovit utomhus flera nätter.

– Men när det började snöa fick vi bo i en kyrka, berättar Nasratullah Ghanizada.

Han undrar hur länge de striktare reglerna ska gälla och får beskedet tre år via tolken.

– Då får vi hitta nånannanstans att ta vägen om tre år, säger han. Men först måste vi veta var vi ska sova inatt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.