Första skånska barnen födda med ny frysteknik

Uppdaterad
Publicerad

De första skånska barn som blivit till med en ny frysteknik för oberuktade ägg, har fötts på Reproduktionsmedicinskt centrum i Malmö.

Det är första gången detta sker i Skåne. Barnen föddes vid nyår respektive i början av februari och metoden går under namnet förglasning. Den går ut på att man fryser obebruktade äggceller till en temperatur av 196 minusgrader.

Slipper kristallbildning

Nedfrysningen sker på bråkdelen av en sekund. Det frysta materialet blir glaslikt, och på det viset slipper man den kristallbildning som annars kan vara skadlig.

Assisterad befruktning

– Det är givetvis ett stort framsteg för oss och våra patienter, säger Mona Bungum, områdeschef på RMC i ett pressmeddelande.

– Tekniken öppnar upp för nya möjligheter till att bevara fertiliteten hos till exempel cancerpatienter som ska genomgå tuffa behandlingar som kan påverka äggstockarna

Bygga upp äggbanker

Reproduktionsmedicinskt centrum är en del av Skånes universitetssjukhus, Sus, och var först i Norden med att införa frystekniken som rutin.

Förglasning minskar även pressen på spermadonatorerna, som inte längre behöver lämna prov vid ett speciellt tillfälle.

– Nu kan vi bygga upp ”äggbanker” som gör att vi inte behöver synkronisera behandlingen av mottagare och donator. Det leder i sin tur till ett mer effektivt utnyttjande av donerade ägg och därmed kommer även kön för dem som väntar på donation att krympa, säger Mona Bungum.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Assisterad befruktning

Mer i ämnet