Fruktodlare stämmer Simrishamn

Uppdaterad
Publicerad

Tio lantbrukare och fruktodlare på Österlen har stämt Simrishamns kommun på närmare 100 miljoner kronor för att marken förlorar i värde om de inte längre får använda bekämpningsmedel.

– Det blir ren konfiskation av marken om vi inte får betalt, säger John Orelind, fruktodlare i  Rörum.

Under många år har många lantbrukare med mark i vattenskyddsområden kunnat få dispens för användning av kemiska bekämpningsmedel. Enligt de senaste riktlinjerna från de sydostskånska kommunernas egen organisation Miljöförbundet Ystad/Österlen så beviljas dock inga nya tillstånd från 2018–2019 för odlingar som ligger allra närmast vattenkällorna, inom den så kallade primärzonen.

– Vatten är vår viktigaste tillgång som vi måste vara oerhört rädda om, säger Carina Barthel från Miljöförbundet. Vi följer bara gällande lagstiftning.

Stämmer kommunen

Fruktodlaren John Orelind, som har 55.000 fruktträd, är en av tio lantbrukare/fruktodlare som nu stämt Simrishamns kommun. De vill att kommunen löser in marken till fullt marknadspris eftersom de anser att det inte längre blir lönsamt att odla den om det blir ett förbud mot att använda bekämpningsmedel.

– Men kommunen säger bara att ”de pengarna har vi inte”. Det  händer ingenting. Så idag vet jag inte om jag ska plantera några nya träd.

”Konfiskering”

LRF Skåne stöder odlarna. Göran Kihlstrand, vattenexpert, talar också om ”konfiskering” av mark om lantbrukarna inte får betalt från kommunerna.

– Markvärdet kanske halveras om bekämpningsstoppet tillämpas fullt ut. Vad ska lantbrukaren säga till banken som vill ha betalt för lånen?

John Orelind anser också att vattenskyddszonerna borde justeras och att hans mark inte alls är så ”genomsläpplig” som kommunen hävdar.

– Det är ett tjockt lager lera en bit ner i marken. den släpper inte igenom några bekämpningsmedel.

Riktlinjer gäller

Miljöförbundets Carina Barthel slår dock fast att tillsvidare gäller de lokala riktlinjerna. Och de kan komma att skärpas när den statliga dricksvattenutredningen presenteras våren 2016.

– Vi hoppas på ett beslut som generellt slår fast att man inte får spruta i primärzonerna, säger hon.

 Miljöförbundets riktlinjer går dock inte att hänvisa till  i rätten, enligt Mikael Wärnsby, advokat som Simrishamns kommun anlitar.

– Fallet är för tidigt väckt. I rätten krävs att det finns ett förbud mot besprutning i primärzonen, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.