Stefan Sintéus, chef för polisen i Malmö. Foto: Drago Prvulovic / TT

”Glädjande med fler poliser i arbete”

Uppdaterad
Publicerad

Malmöpolisen anställer 10 nya arrestvakter för att kunna använda mer utbildad personal på fältet.

– De poliser som jobbat med arresten kan vi nu använda till annat, vilket är glädjande, säger Stefan Sinteus, chef för polisen i Malmö.

Det har tidigare riktats missnöje mot att poliser satts att arbeta i arresten istället för att ägna sig åt andra polisiära uppdrag. Nu har Malmöpolisen, tillsammans med regionledningen beslutat att anställa 10 nya arrestvakter, som dygnet runt ansvarar för arbetet med att omhänderta de personer som patrullerna plockar in.

– Nu kan vi får in fler poliser i utredningsarbete och ute i våra lokala områden. En tanke med polisarbetet är att vi ska komma närmare medborgarna vilket såklart blir lättare med fler poliser ute i verksamheten, säger Stefan Sinteus.

21 omhändertagna

Varje Dygn omhändertas 21 personer i snitt och placeras  i polisens arrestceller på Porslinsgatan i Malmö. Nu ska polisen utbilda 10 stycken civila personer och fem vikarier för att sköta de uppgifterna istället.

Vilken typ av utbildning ger ni de nya vakterna?

– Delvis är det individuellt, beroende på vad de har jobbat med tidigare. Mycket vikt läggs på värdegrundsarbetet, att behandla alla lika trots att de kommit in till oss av olika anledningar, säger Stefan Sinteus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.