Foto: Richard Lööf

Gränskontrollerna förlängs igen

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen förlänger gränskontrollerna med ytterligare en månad, från den 9 februari till den 9 mars. På stationen i Hyllie börjar rutinen med kontroller nu flyta på, enligt polisen.

Tolv poliser i stöten är vad som krävs för att kontrollera vilka som finns på de tåg som passerar Hyllie in mot Malmö. När ett tåg stannar till kliver poliserna på i par i vagnarnas olika delar, och kontrollerar samtliga passagerare ombord.

– Vi söker efter resehandlingar eller dokument som visar att personen har rätt till vistelse i Sverige. Vi försöker också identifiera personer som inte har internationellt skyddsbehov, det vill säga är här för att söka asyl, berättar polisen Jonas Eronen, som för tillfället jobbar på Hyllie som platschef.

Drastisk minskning

Egentligen hör han hemma i Polisens region mitt, men gör som så många andra av sina kollegor en tids tjänstgöring i Skåne i samband med gränskontrollerna.

Men vad det gäller just asylsökande har han hittills inte träffat på så många.

– Jag har varit här en vecka, och det har varit två asylsökande hittills på mina pass, säger Jonas Eronen.

I samband med att migrationsverket under torsdagen släppte sin prognos över hur många människor som väntas söka asyl i Sverige 2016, uttryckte migrationsminister Morgan Johansson (S) att gränskontrollerna fått den effekt regeringen önskat, eftersom den tidigare förväntade siffran skrivits ned. I höstas beräknades det högsta alternativet till 170.000, nu istället 140.000.

”Bra snurr på det”

Gränskontrollerna vid stationen i Hyllie innebär daglig påverkan på tågtrafiken mellan Malmö och Köpenhamn. Men enligt Jonas Eronen har rutinerna nu börjat sätta sig, och kontrollerna går allt fortare att genomföra.

– Majoriteten är beredda med alla handligar framme. Vi har fått bra snurr på det nu, säger han .

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.