Gratis pendling för studenter i Osby

Uppdaterad
Publicerad

Studerande i Osby som pluggar på universitet eller högskola kan få sina resekostnader täckta om de fortsätter att bo kvar i kommunen.

Nästa vecka kommer kommunstyrelsens ordförande Marika Bjerstedt Hansen (S) att skicka brev till samtliga 19-åringar i kommunen med erbjudandet.

– Vi vill visa att man inte måste välja mellan ett bra och naturnära boende och tillgång till bra utbildning och karriärsmöjligheter. Vi hoppas att flerupptäcker hur enkelt det är att pendla, samtidigt som de kan hålla nere boendekostnaderna, säger hon.

Alla studerande kan söka

Kommunen är belägen längs södra stambanan och har enligt kommunalrådet pendlingsavstånd till fyra säten för högre studier i Skåne och Småland.

Resebidraget går att söka för alla som är folkbokförda i Osby och bedriver heltidsstudier på högskola eller universitet. Bidraget som betalas ut uppgår som högst till det belopp som ett månadskort för studenter kostar.

– En av våra huvuduppgifter måste vara att underlätta för våra medborgare att växa och utvecklas, säger Marika Bjerstedt Hansen (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.