Stubbar lyfts bort och ny frisk sand grävs upp i naturreservatet. Foto: Backa Elias Bondpä

Skånska sanddyner ska återskapas

Uppdaterad
Publicerad

Skogsmaskiner som fäller träd och sliter upp stubbar i ett naturreservat – så ser det faktiskt ut i Hagestad på Österlen. Projektet handlar om att restaurera de skånska sanddynerna till hur det faktiskt såg ut en gång i tiden.

Mullrande skogsmaskiner är kanske inte det första man tänker på när det gäller naturreservat.

– Det är ganska stora åtgärder om man jämför med annan skötsel i naturreservat, konstaterar Magnus Jönsson, naturvårdsförvaltare på länsstyrelsen i Skåne.

Det är ett stort skogsområde som ska restaueras så att det blir sanddyner som allra närmast havet.

– Här har vi avverkat skogen. Vi lyfter bort stubbarna och vi skrapar och gräver upp ny frisk sand som kommer upp i dager, säger han.

Hotad fågelart skulle kunna återvända

Sanddynerna i Hagestad naturreservat är en hotad naturtyp, men år 2018 är det tänkt att de ska vara tillbaka i hela området. Men man kan behöva jobba lite med området också senare så att det inte växer igen.

– Det är en naturtyp som har försvunnit till stora delar, det har planterats med skog och det har bebyggts. Så det finns väldigt lite kvar av den här naturtypen och det finns väldigt många hotade arter som är knutna till öppna sandiga områden, säger Magnus Jönsson, naturvårdsförvaltare på länsstyrelsen i Skåne.

Särskilt förtjust är han i tanken på en hotad fågelart – fältpiplärkan, som det bara finns 20 par av i Sverige – skulle kunna komma tillbaka. Men också annat.

– Här är det mycket de vilda bina och även sandödla och vi har förhoppningar på att vi kanske skulle kunna få tillbaka fältpiplärkan som är en av våra mest hotade fågelarter i landet, säger han.

Kostar 70 miljoner

Projektet är EU-finansierat, kostar 70 miljoner och det handlar om ett 30-tal platser i hela landet, flera av dem i Skåne.

– I det området där vi står här så hoppas vi på en mosaik av öppen sand och blommande ris som ljung och kråkbär – men att sanden fortfarande ska få lov att röra sig och blåsa upp i nya dynor och ständigt hålla sig öppen här, säger Magnus Jönsson.

Inåt land finns fortfarande ett brett skogsbälte kvar.

– Det kommer att fungera som en buffertzon så att sanden inte kommer att blåsa in över åkrar eller bebyggelse eller något annat. De är väldigt effektiva för att hindra sanden från att flyga vidare. Sanden kommer att röra sig inom vårt område här och den kommer att stanna i vårt område här, säger Magnus Jönsson.

”Kommer att blomma otroligt vackert”

På somrarna tror han den restaurerade naturtypen kommer att vara till gagna också för badgästerna.

– Det kommer ju att blomma otroligt vackert med ljungen här fram emot slutet av sommaren, och de här dynerna kommer ju att inbjuda till att ligga i lä en blåsig dag. Om du ändå vill vara vid havet, så hittar du alltid en liten läad solgrop där du kan lägga din handduk, säger Magnus Jönsson, naturvårdsförvaltare på länsstyrelsen i Skåne.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.