Här används naturliga hästkrafter

Uppdaterad
Publicerad

I Lund tar man hjälp av hästar för att röja och gallra i stadens parker. Just nu jobbar Duvel och Rubin i Tre högars park och Vikingaparken på Linero.

Anneli Blomberg sitter bakom spakarna. Hon styr den stora grepen som lyfter upp grenarna och de fällda träden på vagnen. Och sen tar hon tömmarna och travar iväg med de två arbetshästarna.

– Hästar är bättre än traktorer, tycker jag. Men om man inte gillar hästar ska man hålla sig till traktorer. Jag kan inte vrida om nyckeln när jag kommer hem, för då behöver hästarna tas om hand, säger hon.

På väg tillbaka

Förr utfördes allt arbete av den här typen med hjälp av hästar, men i och med att kraftfullare maskiner utvecklats har arbetshästarna blivit utkonkurrerade. Men nu är de på väg tillbaka, enligt Anneli Blomberg. Både i skogen och i stadens parker.

– Att köra med ett hästekipage innebär mindre skada på nylagd asfalt och på gräsytor. Framför allt nu när gräsytorna är vattenmättade, säger Lars Brobeck, parkintendent på tekniska förvaltningen.

Mer miljövänligt

Ett annat plus är att hästekipage är mer miljövänliga, eftersom det bara går åt bränsle till att lyfta upp grenarna på vagnen och inte till att transportera bort dem. Dessutom är parkernas grannar oftast är mer positiva till hästar än till traktorer.

– När jag kommer med häst och till exempel ska klippa gräset i en park där människor sitter och har picknick, så flyttar de sina filtar och säger att ”klipp här, vi flyttar oss!”. De skulle de aldrig säga om jag kom med traktor, säger Anneli Blomberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.