Här håller tandläkaren helgöppet

Uppdaterad
Publicerad

Mer tillgänglighet för patienterna och mer ledighet för personalen på en av folktandvårdens kliniker i Lund.

På kliniken provar man just nu en modell som går hem i alla läger. Det hela växte fram kring kaffebordet på kliniken, på ett av alla klinikmöten. Någon hade hört talas om ett nytt sätt att schemalägga som prövats på ett annat håll i landet. Tillsammans jobbade personalen fram en variant som kändes bra.

Modellen är enkel. Personalen går omlott, men alla jobbar tre dagar och är lediga tre dagar. På det sättet kan man ha öppet veckans alla dagar.

Dessutom kan man samsas om mottagningsrummen – och därmed har man kunnat anställa en ny tandläkare och två nya tandhygienister. Det ger fler timmar att ta emot patienter – som ibland blir lite förvånande när dom får sina kallelser.

– En del tror att det blivit fel när de fått en tid en lördag och ringer för att ändra, säger Ann-Sofie Liljegren som är klinikchef.

– Men när de får klart för sig att vi har öppet på helgen är de väldigt positivt överraskade.

Ekrem Colakoff är tandhygienist och en av de nyanställda. Han sökte till kliniken just på grund av schemaläggningen.

– Jag tyckte det lät som ett spännande projekt, säger han.

– Och just nu passar det bra för mig eftersom jag har min fru och en liten son där hemma. Hon är mammaledig och när jag jobbar så här blir det mycket tid för familjen.

Projektet började i höstas och ska fortsätta fram till nästa höst. Det har varit frivilligt att vara med – men alla nappade.

Alla på kliniken jobbar numera 34 timmar i veckan, men har kvar samma lön. Och klinikchefen tror att det är en kostnad man kommer att kunna hämta hem.

– Vi tror att vi får en friskare personal på det här sättet, säger Ann-Sofie Liljegren.

– Alla får mer tid för återhämtning. Det gör att de orkar mer och förmodligen blir mindre sjuka.

Och det tror Ekrem Colakoff också.

– Jag känner att jag inte blir lika trött när det inte är lika långa veckor, säger han.

Men så är det ju det här med att jobba helg – en omställning om man är van vid en vanlig arbetsvecka. Men det har inte varit några klagomål. Tvärtom.

– Folk är väldigt positiva, säger Ann-Sofie Liljegren.

– Många känner att de har mer tid att vara med familjen, att de hinner mer. Flera har också börjat träna nu när de regelbundet är lediga på vardagar.

– I början var det lite svårt att vänja sig eftersom alla andra jobbar vanliga veckor, säger Ekrem Colakoff.

– Men nu känner jag att helg behöver inte vara fredag, lördag och söndag. För mig är det helg när jag är ledig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.