Foto: Maria Petersson

Hård bevakning av judiska byggnader

Uppdaterad
Publicerad

Attentatet i Köpenhamn förra året har medfört hård bevakning av judiska byggnader i Köpenhamn. Men trots att angreppet skapat oro så har församlingen inte märkt av någon medlemsflykt.

Bakom lås och bom, höga murar och vaktande polis ligger Köpenhamns synagoga mitt i centrala Köpenhamn.

Här utanför sköts vakten Dan Uzan ihjäl för ett år sedan.

– Den synliga, närvarande polisen i uniform med stora maskingevär, det är inget vi har sett tidigare, det har inte varit en del av vardagsbilden, säger Jonathan Fischer som är  vice ordförande i judiska samfundet, men tillägger att konceptet om att ha säkerhet kring judiska byggnader inte är nytt.

Bevakning dygnet runt

Och redan före attacken hade församlingen önskemål om mer bevakning. Nu är den på plats, dygnet runt.

– Vi registrerar varje år mellan 40 och 50  antisemitiska händelser. Det talet har fortsatt och varit konstant de senaste fyra åren. Det har inte ändrat sig varken upp eller ner sedan angreppet, säger han.

Attacken har oroat församlingsmedlemmar.

– Där har såklart varit mycket oro, särkilt hos föräldrarna på den judiska skolan men också här på Krystalgade, i synagogan och det judiska huset och det är klart att det kommer mycket närmare in på livet när det sker ett angrepp. Vi vet att det finns ett hot, men när det sker och vi mister en som vi alla har känt väl så det är klart att det har några konsekvenser på det sätt man uppfattar tillvaron och den oro man går med, säger Jonathan Fischer.

Ingen medlemsflykt

Men han hävdar att man inte sett vare sig någon medlemsflykt eller någon som rest från Danmark såsom det varit på andra håll i Europa.

– Det har vi varit förskonade från. Det är vi riktigt glada för, att folk trots allt väljer att stanna, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.