Hårfrisörskan som lurade skånska societeten

Uppdaterad
Publicerad

På lördag går ridån upp för den sanslösa historien om hur en vanlig hårfrisörska från Malmö svindlade stora delar av den skånska noblessen.

Vi pratar förstås om Carmencita Rockefeller, vårens stora musikalsatsning från Malmöoperan och Stadsteatern i Helsingborg, där den får sin premiär.

– Det mest fantastiska är förstås att detta verkligen hänt. Jag kan inte låta bli att fascineras av att hon lurade så många och under så lång tid, funderar skådespelaren Anna-Maria Hallgarn, som gör huvudrollen.

På sin tid blev den till och med tevedrama i Jan Guillous samhällsprogram Rekordmagazinet, storyn om den bedrägliga frisörskan och kosmetologen från Malmö.

Utgav sig för att vara en Rockefeller

Carmencita presenterade sig som medlem av amerikanska miljardärfamiljen Rockefeller och utgav sig för att vara internationell företagsledare, toppdiplomat, forskare med lösning på cancerns gåta, blivande Nobelpristagare, japansk prinsessa. Med mera.

Under senare hälften av 1970-talet lyckades hon dra in mängder av höga svenska militärer, jurister och professorer i en sanslös härva av amorösa och ekonomiska förvecklingar. 

När bubblan till slut sprack 1981 klarade sig Carmencita undan med villkorlig dom och dagsböter på 750 kronor. I övrigt tyckte Malmö tingsrätt att mediedrevet hon dragit på sig kunde vara straff nog.

– Men jag har tagit mig ganska stora friheter när det gäller den faktiska bakgrunden. Det är trots allt en musikalkomedi vi gör och ingen dokumentär, understryker regissören och manusförfattaren Rikard Bergqvist.

Blev inte ifrågasatt

Som underliggande tema finns dock de eviga frågorna om varför somliga luras – och varför somliga verkar vilja bli lurade.

– Det speciella med Carmencita var hennes förmåga att hålla spelet igång. Ingen ifrågasatte henne, och många av dem hon lurade verkade närmast känna sig bekräftade och sedda av att vävas in i hennes fantasivärldar, säger Anna-Maria Hallgarn. Och tillägger:

– Kanske är vi alla beredda att acceptera allehanda lögner, så länge de gör våra liv lite mer intressanta och spännande.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.