”Hos oss får alla vara med”

Uppdaterad
Publicerad

Allt färre barn och ungdomar idrottar visar statistik som SVT sammanställt, men det finns undantag. I Svedala utanför Malmö växer fotbollsintresset bland både killar och tjejer.

– Hos oss får alla vara med, berättar Thomas Ter-Borch, vice ordförande i Svedala IF.

Det är regnig tisdagseftermiddag på fotbollsplanen i Svedala, men ett fyrtiotal tioåringar kommer ändå troget till träningen. Det får springa, sparka boll, men ledarna ställer inga hårda krav på prestationer.. Det handlar inte om att få fram ett topplag utan om  att alla ska ha roligt.

#ETTSVERIGE – UNGDOMSIDROTT

– Vi satsar på bredd, och har som policy att alla ska spela lika många matcher varje säsong, förklarar  Thomas Ter-Borch.

”Barnen ska inte behöva stå och vänta”

Svedala IF har under de senaste åren fått allt fler unga medlemmar. Rekryteringen startar redan i förskolan, berättar Jonas Fredriksson, som tränar de tioåriga pojkarna.

– Vi berättar vad vi gör, och många kommer sen till knatteskolan. Vi har också boll och lek-träffar med de allra yngsta barnen. Här får alla vara med.

Föreningens ledare är tränade i att hålla intresset uppe hos de unga spelarna.

– Barnen ska inte behöva stå och vänta mellan övningar, utan det ska hända saker hela tiden, förklarar  Thomas Ter-Borch.

Sover i klubbhuset

Klubben ordnar också en rad aktiviteter för spelarna utanför planen. Det är ett sätt skapa intresse föreningen, men det svetsar också samman barnen och ungdomarna.

– Och det är jätteviktigt att alla lära känna varandra också  utanför planen, att de blir kompisar, säger Jonas Fredriksson.

För de yngre barnen kan det handla om att sova över i klubbhuset, titta på film, äta tillsammans. spela pingis och umgås. För de äldre barnen ordnar klubben lite längre utflykter, ibland har man tillsammans rest för att se en MFF-match.

– Vi tror att vi hittat rätt väg för att nå kommunens unga, konstaterar Thomas Ter-Borch.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#ETTSVERIGE – UNGDOMSIDROTT

Mer i ämnet