• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Östersund i Jämtlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jämtland.

Praktikanter uppmanas stanna hemma. Foto: Ragnhild Möller/Lunds universitet

Även praktikanter stannar hemma

Uppdaterad
Publicerad

Samtliga elever och personal på Lunds universitet uppmanas stanna hemma. Alla anläggningarna i tre städer är stängda. Även praktikanter får hålla sig borta från sina arbetsplatser.

Uppmaningen att stanna hemma kom från rektorn och universitetsledningen.

Det gäller i sanning samtliga som har anknytning till lärosätet. Även de praktikanter som befinner sig på olika vårdplatser runt om i Skåne ombeds stanna hemma.

– Vi fick denna uppmaning från ledningen och då drog vi slutsatsen att alla – oavsett ort eller lokal – ska hålla sig borta från sin dagliga verksamhet, säger Johanna Sandahl, kommunikationschef på medicinska fakulteten.

De ansåg att de inte kunde göra en enskild bedömning efter varje individ och praktikplats.

Oavsett om eleverna befinner sig en bra bit från Lund såsom Kristianstad eller Trelleborg.

– Det är alltför många elever att bedöma och då tog vi beslutet att gå på universitetsledningens linje att ta säkerheten först och säga åt alla att lyssna på uppmaningen, säger Johanna Sandahl.

Undervisningar, laboratorier och föreläsningar ställs nu in.

Huruvida detta kommer att påverka de elever, som befinner sig på olika vårdplatser runt om i Skåne, är något som kommer att behandlas i efterhand.

Nationerna stängda

Samtliga 12 nationer som ingår i kuratorkollegiet har också stängt sina expeditioner och ställt in de inplanerade aktiviteter.

– Vi gör det främst för att aktiva och medlemmar ska känna sig säkra och inte vara tvingade att lämna sin hem om de inte vill det, säger Märta Skoglund, ordförande i kuratorkollegiet.

En representant från Blekingska nation säger att stämningen är ”olustig” och att de känner att hela situtionen är väldigt sorglig.

Alla kommunala verksamheter är däremot öppna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.