Hundratals flyktingar kommer till Malmö

Uppdaterad
Publicerad

Trots att danska myndigheter försökt att stoppa dem tog sig hundratals syriska flyktingar vidare till Sverige på tisdagen.

Nioåriga Bessan kom till Malmö med sin mamma Amal och lillebror Sohaib. Vägen till Malmö var lång. Familjen har rest via Turkiet, Grekland, Makedonien, Serbien och Tyskland till Danmark där myndigheterna försökte stoppa dem och kräva dem på fingeravtryck.

– Vad ska jag göra med ett fingeravtryck i Danmark? Jag vill åka till min man och samlas som en familj. Vi bad till den danska polisen att släppa oss men de svarade att de bara följer lagen, berättar Amal Awad.

#flykt

Familjen lyckades ta sig vidare och gick fyra mil till fots innan de fick hjälp.

Många hjälper till

– Vi satt vid en bro och mina barn frös. Men sedan träffade vi en dansk dam som hjälpte oss vidare. Jag vill tacka henne mycket för all hjälp. Vi fick sova en natt hemma hos henne och idag hjälpte hon oss från Köpenhamn till Malmö, säger hon.

Var tionde minut anländer ett nytt tåg från Köpenhamn till Malmö central. Flyktingar kliver av, ensamma eller i små grupper.

På centralen finns mängder av frivilliga som hjälper flyktingarna.

– Jag gör det jag känner att jag måste göra . Jag hjälper till med att tolka, köpa biljetter, försöka prata med Skånetrafiken, Pressbyrån och andra aktörer här för att få stöd och hjälp, säger Braem Sager.

Mamma Amal och barnen är på väg till pappa, som befinner sig i Göteborg. De har inte setts på ett år.

– Jag är lycklig och glad. Jag kan inte beskriva glädjen, säger Bessan al-Safadi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet