Id-kontroller på Kastrup. Foto: Johan Nilsson/TT

I dag väntas eldprovet för Öresundspendlarna

Uppdaterad
Publicerad

Antalet asylsökande har minskat den första veckan med gränskontroller. Hur id-kontrollerna på väg mot Sverige påverkar pendlarna kommer att visa sig i dag.

Redan i mellandagarna byggdes staketen som säkerställer att ingen kommer undan id-kontrollerna på Köpenhamns flygplats. Den fjärde januari var det så dags. För första gången på 60 år infördes gränskontroller mellan Danmark och Sverige, enligt regeringens direktiv.

Det dröjde bara några timmar innan danskarna i sin tur införde tillfälliga gränskontroller till Tyskland.

Sveriges gränskontroller

– Det är, menar vi, nödvändigt för att skapa lugn och ro och undgå att många flyktingar och migranter stannar i Danmark, sa Lars Löcke Rasmussen, på en presskonferens då.

Under första veckan i januari sökte 1.478 personer asyl i Sverige. Nu kommer de asylsökande främst från Syrien istället för Afghanistan.

Fler pendlare väntas under måndagen

Över 15.000 personer pendlar varje dag över Öresundsbron. För dem innebär id-kontrollerna förseningar, men både polis, id-kontrollanter och tågpersonal vittnar om de flesta ändå är tålmodiga och har förståelse för kontrollerna.

I dag kommer många pendlare tillbaka från julledigheten och då sker det verkliga eldprovet. Pelle Persson är en av dem som pendlar mellan Malmö och Köpenhamns flygplats.

– Om de kör med korta tåget kommer det att bli kaos, säger han.

– Vi har haft en bra generalrepetition den här veckan. Vi vet att fler kommer att pendla i morgon. Då väntar vi oss mest problem mellan klockan 16 och 18, säger Tony Bispeskov, informationschef på DSB.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sveriges gränskontroller

Mer i ämnet