Jonathan Stenbäcken i IFK Kristianstad. Foto: Scanpix

IFK Kristianstad klarade pressen

Hammarby skakade storfavoriten i en halvlek – sedan ryckte IFK Kristianstad i väg mot SM-semifinal. Skåningarna vann den femte och avgörande kvartsfinalen med 30-20 inför 5 032 hemmaåskådare.

Två SM-finaler på de tre senaste handbollssäsongerna, guldfavorit på förhand och seger med tio poäng i grundserien – vägen mot finalen i Scandinavium verkade ligga öppen för storsatsande IFK Kristianstad.

Men i kvartsfinalen mot Hammarby, elitseriesjua, har skåningarna fått kämpa för sin överlevnad. Och att det var mycket som stod på spel märktes i den femte och avgörande matchen i ett kokande Kristianstad Arena. Visserligen var hemmalaget i förarsätet målmässigt hela den första halvleken, men Kristianstad missade två straffar, tog svaga avslut och tappade en femmålsledning till 12-11 i halvlek.

Rycket mot semifinal kom i stället i början av den andra akten – då hängde inte Hammarby med. De första sju minuterna vann Kristianstad med 6-1 och Stockholmslaget var aldrig nära när hemmalaget, anförda av sjumålsskytten Jerry Tollbring, höjde effektiviteten framåt.

Till slut vann Kristianstad med 30-20 och gjorde Alingsås och Ystad sällskap som klara för semifinal. Hur semifinalparen ser ut står klart först efter den femte och avgörande kvartsfinalmatchen mellan Guif-Redbergslid.

Fakta: Storsatsat i flera år

IFK Kristianstad har tagit tre SM-guld – det senaste 1953. Efter 3-2 i matcher mot Hammarby väntar semifinal mot antingen Ystad eller Redbergslid/Guif. Så här har det gått sedan återkomsten till elitserien 2009 för storsatsande Kristianstad:

2009-2010: Kvalar sig kvar.

2010-2011: Kvalar sig kvar.

2011-2012: SM-final – förlust mot Sävehof.

2012-2013: SM-final – förlust mot Drott.

2013-2014: Semifinal – förlust mot Lugi.