Foto: Greger Persson/Trelleborgs kommun

Ilandflutna korna hade vanvårdats

Uppdaterad
Publicerad

Mysteriet med de ilandflutna korna börjar närma sig en lösning. Laboratoriesvaren från obduktionen av korna är klar.

Resultatet visar att korna hade vanvårdats innan de avlivades och dumpades överbord från ett fartyg. Tre av de kor som flutit iland på stränder i Skåne och Danmark har obducerats av Eurofins i Kristianstad.

Samtliga korna var kvigor. En av dem hade skador på bröstkorgen som tyder på att hon blivit klämd till döds under transporten.

Kodumpning

Samma kviga hade så lite maginnehåll att hon sannolikt fått väldigt lite mat sin sista tid i livet.

De andra två kvigorna avlivades med bultpistol. Den ena av dem hade stressrelaterade skador i hjärtmuskeln. Den andra hade blodig tarmkatarr, står det i obduktionsrapporten.

I sammanfattningen konstaterar laboratorieveterinären att de sjukdomar djuren har lidit av inte kommer av någon infektion, utan har orsakats av stress och miljö på båten de sannolikt transporterats med. Till slut blev de så sjuka att besättningen slängde dem överbord.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kodumpning

Mer i ämnet