Flyktingar anländer till Trelleborg med färjan från Rostock. Foto: Marcus Ericsson/TT

Inga ensamkommande till Trelleborg

Publicerad

Inga ensamkommande barn och unga har kommit med färjorna till Trelleborg under de senste två dygnen.

– Vi vågar inte dra några  långtgående slutsatser av detta, men det verkar som om gränskontrollerna har medfört att flyktingarna inte längre väljer vägen över Rostock till Trelleborg, säger Cecilia Lejon, chef för arbetsmarknadsförvaltningen, i ett pressmeddelande.

Sedan Trelleborg blev ankomstkommun för ensamkommande asylsökande den 22 september har det varje dygn kommit barn och unga med färjorna. Men nu verkar det åtminstone tillfälligt ha tagit stopp.

Alla kontrolleras

– Numera kontrolleras alla passagerare innan de får gå ombord på färjorna och de som inte har sina papper i ordning nekas att åka med, säger Cecilia Lejon, chef för arbetsmarknadsförvaltningen i Trelleborg.

Fram till i dag uppger kommunen att 4.015 ensamkommande barn och unga skrivits in i Trelleborg. Det dygn när flest barn och unga kom handlade det om 212 personer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.