Inget åtal för ”Neger Niggersson”

Uppdaterad
Publicerad

Det blir inget åtal för de rasistiska namnen”Neger Niggersson och ”Oskar Neger” som dök upp i Skånepolisens internutbildning i fjol. Orsaken är det inte har gått att visa vem som lagt in namnen i datasystemet. Chefsåklagare Jörgen Lindberg vid riksenheten för polismål i Malmö har utrett om det inträffade kunde vara hets mot folkgrupp.

– Eftersom den som lagt in namnen inte är känd, har jag inte kunnat bedöma om det har funnits något uppsåt att sprida namnen. Det krävs för att det ska vara hets mot folkgrupp, säger Jörgen Lindberg till Sydnytt.

Det var i februari 2008 som de rasistiska fingerade namnen upptäcktes på datorskärmen under en utbildning för polisen. Så här i efterhand går det inte att ta reda på vem som först skrev in dem.

Den som slog larm och uppmärksammade namnen var polisinspektör Jeanette Larsson.

– Mitt mål var att det hela skulle komma upp till ytan, så att vi fick igång en bra diskussion om värdegrunder inom polisen. Det målet tycker jag att vi har uppnått och vi ska exempel hålla kurser i mänskliga rättigheter. Så trots att det inte blir något åtal, är jag nöjd med debatten, säger Jeanette Larsson till Sydnytt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.