IS-rekryt återvände hem

Uppdaterad
Publicerad

Den 17-årige Lundabo som i våras reste till Syrien för att ansluta sig till Islamiska Staten har nu kommit hem. Nu tar han avstånd från den. Han skriver på sociala medier att han sett vad IS egentligen går för.

”Jag stödjer inte IS , bland annat på grund av deras uppförande både mot muslimer och oskyldiga ickemuslimer. Jag stödjer dem inte då de dödar muslimer, bryter förtroenden och löften, inte följer vår religions balans i alla aspekter, och då de förkastar råd från de som inte är med dem”, skriver han bland annat.

Enligt uppgift har flera av de svenska ungdomar som anslutit sig till IS återvänt, de flesta desillusionerade. Det här är det första kända fallet där en avhoppare offentligt kritiserar Islamiska staten.

Nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism, under ledning av Mona Sahlin, har engagerat sig i fallet, och har pressat på andra myndigheter för att få hem 17-åringen. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.